Naar school in Colombia: hoe werkt dat?

Het Colombiaanse schoolsysteem zit anders in elkaar dan het Nederlandse. We zetten de grootste verschillen voor je op een rijtje.
#1 Ga je naar een privé- of openbare school?
Net als in Nederland heb je in Colombia openbare scholen. De overtuiging van velen is dat het niveau op die scholen te wensen overlaat. Om reden kiezen veel gezinnen – als ze het kunnen betalen – voor een privé-school. Die zijn er dan ook in overvloed. De meeste privé-scholen in de grote steden zijn tweetalig. Zo heb je in Bogotá een Zwitserse school, een Italiaanse school, een Canadese school, naast talloze andere achtergronden. Naast Spaans leer je dan Engels, Frans, Duits of Italiaans.
#2 Privé-scholen zijn duur
Hoewel Colombia op veel gebieden geen duur land is, zijn de privé-scholen wel prijzig.De prijzen per school verschillen, maar bij menig onderwijsinstelling betaal je 2 miljoen pesos per maand per kind. Dat is dik 400 euro. De best aangeschreven scholen vragen met gemak minimaal 3 miljoen pesos per maand per kind. Dat is ruim 600 euro. Dan hebben we het alleen nog maar over de maandelijkse lessen. De meeste scholen rekenen elk jaar een ‘matricula’. Dat is een basis-fee van vaak ook honderden of soms duizenden euro’s. Reken daar nog een paar honderd euro per jaar bij voor de lunch op school en zeker duizend euro voor de schoolbus. Een jaartje school kan zo oplopen tot 5.000 euro of meer per jaar per kind. En dat loopt elk jaar verder op, want een prijsverhoging van 5 tot 10 procent per jaar is eerder regel dan uitzondering.
#3 Uniform verplicht
Op de meeste scholen is een uniform verplicht. Een van de redenen is dat er onderling geen competitie is wie de duurste outfit draagt. Het zou tot meer saamhorigheid en gelijkheid moeten leiden, al is natuurlijk de vraag of de opzet van het schoolsysteem met openbare en privéscholen dat ook voor ogen heeft.
#4 Lange schooldagen
Schrik niet,heel wat scholen beginnen om 7 uur ’s ochtends of zelfs nog vroeger. De schooldag loopt meestal tot een uur of 3, maar je kunt dan soms ook nog kiezen voor buitenschoolse activiteiten zoals een muziekcursus of een sportles op school. Vroeg thuis zijn de kids dan zeker niet, want een busrit van school naar huis kan soms meer dan een uur duren.
#5 De schoolbus
Veel privéscholen liggen aan de rand van de stad of er zelfs buiten. Hoewel je met eigen vervoer mag komen, gaan de meeste kinderen per schoolbus. Die rijdt een bepaalde route door de stad en pikt her en der kinderen op. De vroegste vogels zitten vaak al 1,5 uur voordat de eerste les begint in de bus. Dus ja, als de school om 7 uur begint, word je misschien om 5.30 uur opgehaald. Om 5.00 uur je bed uit? Voor genoeg kinderen is dat de dagelijkse realiteit. Sommige scholen beginnen om 8.00 uur. Als je dan niet te ver van school woont, word je rond 7.15 uur of 7.30 uur opgehaald. Klinkt een stuk schappelijker. En hoe laat je thuis bent? Voor veel kids is dat tussen 16.00 uur en 17.00 uur. Lange dagen dus. En woensdagmiddag ben je niet vrij.
#6 Basisschool en middelbare school zijn één
In Nederland zit je van de 4e tot je 12e op de basisschool en van je 12e tot je 16e, 17e of 18e op de middelbare school. In Colombia zijn de basisschool en middelbare school gecombineerd. Van je 4e tot je 17e zit je dus op dezelfde school.
#7 Lange schooldagen, lange vakanties
In Nederland is de zomervakantie de langste vakantie.Een week of zes ben je dan vrij.In Colombia werken de scholen met twee kalenders: A of B. De ene school heeft de grote vakantie in juni en juli, de andere in december en januari. Die grote vakantie duurt een maand of twee. Naast de grote vakantie is er ook nog een vakantie van 3 weken. Dus al de ene school 2 maanden vrij is, dan is de andere school 3 weken vrij en vice versa. Zo is er een redelijke spreiding.
#8 De scholen hebben één niveau
In Nederland heb je natuurlijk verschillende niveaus in het middelbaar onderwijs. Als je wat makkelijker leert of naar een universiteit wilt gaan, past daar een bepaald niveau bij. Heb je andere toekomstplannen of kost leren je wat meer moeite, dan kun je daar ook een gepast niveau bij kiezen. In Colombia werkt het anders. Alle kinderen in het klas volgen hetzelfde niveau, waarbij de een wat harder moet werken om alles te begrijpen dan de ander. De kinderen die wat makkelijker leren worden wel uitgedaagd, maar de niveauverschillen in de klas kunnen groot zijn.
De voordelen van het Colombiaanse schoolsysteem:
– Veel privéscholen zijn tweetalig
– De klassen zijn vaak klein. Je zit eerder met 15-20 kinderen in de klas dan met 30
– Elke privé-school heeft zijn eigen identiteit, overtuiging en lesmethode. Je kunt dus echt een school vinden die bij je kinderen past
De nadelen van het Colombiaanse schoolsysteem:
– De privéscholen zijn alleen betaalbaar voor de rijken
– De dagen zijn vaak lang, mede ook doordat de kinderen vaak lang in de schoolbus zitten
– Vaak is een uniform verplicht. Zelfexpressie door middel van vrije kledingkeuze is er niet
Beeld: Unsplash.com, Agence Olloweb