Oceanario Islas del Rosario: knuffelen met dolfijnen

Oceanario Islas del Rosario: knuffelen met dolfijnen

Voor de kust van Cartagena liggen 27 paradijselijke eilandjes die de Islas del Rosario worden genoemd. Op een van de eilandjes vind je een oceanarium, waarbij je de roggen, schildpadden, haaien en dolfijnen vaak gewoon aan kunt raken.

Recent was het weer hoog tijd voor een paar daagjes zon, zee en strand en zoals gebruikelijk vieren wij dat op Isla Baru, het schiereiland op een dik uur rijden van de luchthaven van Cartagena. Vanaf ons vakantieadres maakten we een mooie tocht per speedboat naar Oceanario Islas del Rosario. Het oceanarium is echter ook prima te bereiken vanaf Cartagena. Maar die info vind je onderaan deze blog. Eerst onze belevenissen.

In de verte: DeCameron-hotel op Isla Baru

Stuiteren over de golven

In het minuscule haventje van het DeCameron-vakantieparadijsje waar wij verblijven ligt de speedboot al klaar. Het is een felrood exemplaar waar de passagiers beneden plaatsnemen en de kapitein in een kleine cabine boven plaatsneemt. Zo heeft hij extra goed zicht over de oceaan. Bij het betreden van de boot worden we eerst verwelkomd door een nieuwsgierig wasbeertje dat snel de mangrove-bossen weer in verdwijnt. De eerste minuten op de boot zijn nog stilte voor de storm, want eenmaal op volle zee, geeft de kapitein de speedboot flink de sporen. We zullen ongeveer 25 minuten doen over de 25 kilometer naar het oceanarium, waarbij een simpel rekensommetje leert dat we met 60 km/u over het water scheren. De boot ketst over het wateroppervlak en een verfrissende bries steekt op.

Een van de shows die gegeven wordt door het oceanarium

Schildpadden en pelikanen

Als we in de ochtend aanleggen bij het piertje bij het eilandje waar het oceanarium ligt zijn we een van de eersten. Het is dan nog rustig en dat is niet iets dat we kunnen zeggen als we later weer terugvaren. Onze boot ligt ingeklemd door talloze boten vanuit Cartagena. De pier bezwijkt nog net niet onder de mensenmassa, al zijn we er wel in het hoogseizoen (begin januari). Naast de pier zit een man vers gevangen langoustines schoon te maken. Met nog een beetje last van zeebenen, slaan we vriendelijk over. Ietsje verderop worden we welkom geheten door gigantische schildpadden. Je mag ze zachtjes over hun schild aaien, zo lang je je vingers maar niet als een lekker koekje voor hun bek houdt. Weer een paar meter verder zit een baby-pelikaan op een vlonder. Fotomomentje nummer zoveel. Nu al. En er zullen er nog veel volgen.

Dolfijnen

We stoppen bij de dolfijnentrainster. Ze laat net een kind in het water die even de dolfijnen mag aaien. Voor 50.000 pesos (een kleine 15 euro) boven het entreekaartje doen we mee aan deze ‘tourist trap’. Beide kids gaan om beurten het water in en knuffelen even met de dolfijnen. Fantastisch vinden ze het.

In een ander bassin start de dolfijnenshow. Ze maken prachtige sprongen en zwaaien ons na afloop letterlijk uit. Mooie en intelligente beesten blijven het toch. Er volgen nog meer korte shows. Eentje met haaien, een andere met roggen en de verzorgers vertellen keer op keer hoe belangrijk het is om de oceaan schoon te houden. Point taken.

Dolfijnenshow

Playa Blanca

Voldaan roept de bemanning dat de boot weer vertrekt. We stuiteren weer terug over de golven met mooie nieuwe herinneringen. De tussenstop Playa Blanca – toeristenval nummer twee – had niet gehoeven, maar zit bijna bij elk pakket inbegrepen. Playa Blanca is een smalle strook hagelwit zand dat vol is gebouwd met hostels en vol zit met backpackers. Ook van de partij: talloze prullaria-verkopers en dames die massages aanbieden.

Vanaf Cartagena

Op de website van Oceanario Islas del Rosario kun je lezen dat er dagelijks in de ochtend (tussen 8:30 en 9:45 uur) boten vertrekken vanuit het haventje bij de oude stad van Cartagena. Vanaf de belangrijkste toegangspoort tot de ommuurde stad, kun je het zien liggen. In een dik uur vaar je dan naar het eiland toe. De toegangsprijs tot het oceanarium bedraagt 30.000 pesos per persoon (dik acht euro), maar je betaalt ook nog voor de boottrip. De dolfijnen een kusje geven kost 50.000 pesos extra per persoon en duurt hooguit 3 minuten. Dan heb je wel een onvergetelijke ervaring te pakken, zeker als je met kids reist.

Ook leuk om te bezoeken op Isla Baru: het Aviario Nacional de Colombia