Let’s go retro: 3x old school gadgets voor onderweg

Let’s go retro: 3x old school gadgets voor onderweg

Een Colombia-reis is al mooi zat, maar je maakt hem nog leuker met de volgende drie gloednieuwe gadgets – met een sterk retro-tintje – voor onderweg.

Super Mario Bros in je binnenzak

Nu de Pokémon-rage van weleer herleeft in het spraakmakende Pokémon Go vindt Nintendo het tijd om nog een icoon uit lang vervlogen tijden boven water te halen. In november lanceert de computerspellenfabrikant namelijk opnieuw de NES (Nintendo Entertainment System). Dit keer echter als miniatuurformaatje overal mee naar toe kan. Er zijn 30 games voorgeprogrammeerd –zoals de klassiekers Super Mario Bros., Castlevania en The Legend of Zelda – om te spelen terwijl je siësta houdt op de hotelkamer.
old school gadgets

Instant foto’s

Voor de jonge lezers: vroeger bestond er zoiets als de Polaroid camera. Dan maakte je een foto die – op wat gewapper na om de ontwikkelingsvloeistof te drogen – kant-en-klaar uit de camera rolde. Polaroid levert inmiddels moderne varianten op haar beroemde camera, maar dan heb je weinig aan als je de foto’s van je smartphone ‘on the go’ wilt ontwikkelen. FujiFilm heeft daarvoor de Instax-Share SP-2 ontwikkeld, een draagbaar printertje waarmee je in slechts 10 seconden een foto uit je telefoon op fotopapier print. Bijzonder leuk om als aandenken mee te geven aan bijzondere mensen die je tijdens je reis ontmoet.

De comeback van de Super-8 camera

De recente Hollywood-films Star Wars: The Force Awakens en Spectre zijn in tegenstelling tot de laatste trend niet geschoten als digitale film, maar gewoon op een flink aantal stuks analoge filmrolletjes. Dat inspireert Kodak – in het jaar dat de Super 8-film vijftig jaar bestaat – tot het opnieuw uitbrengen van haar Super-8 camera. De nieuwe uitvoering – een ontwerp van de Zwitserse designer Yves Béhar – is retro-design ten voeten uit met haar onmiskenbare stijlelementen die overgenomen zijn van de originele Kodak-camera’s uit de jaren 60 en 70. De camera heeft technologie van nu aan boord, zoals de 3,5-inch lcd-scherm die als zoeker dient, maar blijft in essentie trouw aan het basisprincipe van de Super-8 camera: het filmrolletje. Heerlijk analoog dus. Als de tape vol is, stuur je die naar Kodak op die de 8mm-film – bestemd voor de projector – ontwikkeld en terugstuurt. Een digitale kopie leveren ze overigens ook mee. De Kodak Super-8 camera komt dit najaar op de markt. En hoe leuk is het om je Colombia-reis aan vrienden en familie ouderwets op de projector te laten zien in die kenmerkende nostalgische 8 mm-stijl?