Omgeving Cartagena: Aviario Nacional de Colombia

Omgeving Cartagena: Aviario Nacional de Colombia

In en rondom Cartagena is zat te doen – strand, zee en cultuur – maar wie zoch toch nog verveelt, doet er goed aan om het Aviario Nacional de Colombia, een prachtige vogeltuin, te bezoeken.

Dé favoriete bestemming van Colombiablog.nl in Colombia is Cartagena. Omdat het zo’n veelzijdige stad is. Je hebt er met de oude ommuurde stad veel cultuur, terwijl je ook zo op het strand zit. Of je vaart met een (zeil)boot erop uit.

Elk jaar januari koopt Colombiablog.nl dan ook een retourtje naar de kuststad. Vaak om het oude centrum te bezoeken, nog vaker om het nieuwe jaar opgeladen te beginnen na een weekje bijtanken op het schiereiland Barú. Hier kan je namelijk niets anders dan zwemmen, in de zon liggen, snorkelen, luieren, uitslapen, je buik rond eten, nou ja, je begrijpt het wel.

Vogelpark

Dit jaar ontdekten we echter een heuse attractie op Barú: Aviario Nacional de Colombia. Het vogelpark bestaat al 3 jaar en is blijkbaar niet zo goed in het promoten van zichzelf. We hadden er niet eerder van gehoord. Dat de promotiedame of heer nog wat meer werk te doen heeft, blijkt ook bij aankomst. Er is bij de entree geen mens te bekennen. Wel word je verwelkomd door het gekwetter van een papegaaienkolonie die zich bij de ingang posteert. Ze zitten boven je in de boom en vliegen vrolijk langs je heen. De entree is met 50.000 pesos (zo’n 15 euro) per persoon voor Colombiaanse begrippen fors, maar we laten de pret er niet door drukken.

Paradijs

Allereerst maken we nader kennis met de papegaaienfamilie. Sommige zitten op een bankje, of lopen los rond over de grond. Een ander zit in een boom op ooghoogte en laat zich rustig bestuderen. Vanaf de entree is het twee minuutjes wandelen naar het eerste vogeleiland. Je moet een zware deur door, waarna je in een waar vogelparadijs aanbeland. Dankzij een gigantische overkapping van gaaswerk kunnen de gevleugelde bewoners niet ontsnappen, maar hebben we meer dan voldoende ruimte om rond te vliegen. De ‘vogeltent’ is zo groot, dat je als bezoeker nauwelijks door hebt dat er een afrastering om heen zit. Net als wij er zijn is het voedertijd en duiken allerlei fraai gekleurde vogels op de voederbakken. We zien papegaaisoorten, een uiterst aandoenlijk achterneefje van de toekan en andere kleine vogels. Een heuse waterval en veel groen maken de ervaring compleet.

Flamingo’s

De route door het fraai aangelegde – en dus bezoekersluwe – vogelpark slingert zich vervolgens voort. Er is een ooievaarsoort die twee meter voor je neus z’n nest bewaakt, er zijn roofvogels en zelfs spechten die al timmerend met hun snavel gaten in bomen boren. Het geluid van het getimmer hoor je al van ver. Prachtig is echter het flamingo-verblijf. Er zit geen hek omheen en je zou ze, natte voeten trotserend, zo kunnen aanraken. Een stuk of honderd van de roze rakkers maken een behoorlijk kabaal en ze lopen fier heen en weer door de vijver. Wat een spektakel!

Vogelshow

Het toetje van de dag krijg je in de vogelshow om 15.30 uur. Gezeten op een kleine tribune wordt een baby-emoe voorgesteld, vliegen diverse roofvogels rakelings langs je heen, terwijl het personeel helder uitlegt wat de specifieke eigenschappen van elk dier zijn.

Aviario Nacional de Colombia in een notendop:

> Circa 1,5 uur rijden vanaf Cartagena
> Goed te combineren met een dagje zandstrand in Barú
> Entree: 50.000 pesos per persoon (circa 15 euro)
> Het park is ruim van opzet, mooi gesitueerd en lekker rustig

Meer lezen over Cartagena en omgeving? Lees dan dit:

Cartagena als cruisebestemming

Wie eerst voorzichtig wil kennismaken met Colombia moet eens nadenken aan een cruise met Cartagena (of Santa Marta) als tussenstop. De mogelijkheden van mooie bootreizen in dit gebied zijn haast eindeloos.
Lees meer

Het zalig nietsdoen: schiereiland Barú

Baru is een schiereiland op een uurtje rijden buiten Cartagena. Je kent het wel zon, azuurblauwe zee, wuivende palmbomen en even helemaal niets.
Lees meer

Islas del Rosario: paradijselijk vakantievieren

Op een uur varen voor de kust van Cartagena vind je de Islas del Rosario. Een archipel van circa 30 eilandjes waar je je waant in een Bounty of Zwitserleven-reclame.
Lees meer