//Ondertussen in Colombia: wel mondkapjes, geen afstand

Ondertussen in Colombia: wel mondkapjes, geen afstand

Toen de covid-pandemie ook Colombia bereikte in maart, was het land er als de kippen bij met haar strenge lockdown. Nu juli in aankomst is, is de lockdown nog altijd niet opgeheven. Wel versoepeld.

In maart was ik in Nederland voor werk. Bij klanten werd al niet meer handjes geschud, maar van de intelligente lockdown was nog geen sprake. Die startte een aantal dagen na mijn terugkeer in Colombia. In Colombia was er toen nog geen lockdown, maar dat duurde niet lang meer. Nog toen ik netjes mijn 2 weken aan quarantaine alleen uitzat in het vakantiehuisje van de familie, werd de lockdown van kracht.

En die lockdown werd verlengd. En nog eens. En nog eens. Totdat iedereen de tel kwijt was. Steeds kwamen er toch weer twee weken bij. En als de president versoepelingen aankondigde, dan vond de burgemeester van Bogotá dat nog te vroeg en stelde haar eigen regels in.

In eerste instantie was het alleen binnen zitten. Je hond uitlaten mocht wel en naar de supermarkt ook. Maar kinderen mochten helemaal niet naar buiten. Toen kwamen de versoepelingen. Mensen mochten weer naar het werk. En je mocht hardlopen in de ochtend. Wel met een mondkapje op – geen pretje in de ijle lucht op 2600 meter hoogte – en in de buurt van je eigen huis.

Inmiddels mogen ook kinderen naar buiten en 70+-ers. Weliswaar 3x per week een korte periode, maar het mag weer. Mondkapjes op, dat wel. Van verdere versoepelingen is echter nog geen sprake. De president heeft de juni-maatregelen verlengd tot en met medio juli.

Dat lijkt hard nodig ook, want de piek is nog even niet bereikt. In de eerste maanden had Colombia het virus goed onder controle, maar nu best wat sectoren zijn opengegaan, schiet het aantal besmettingen omhoog.

Richting het einde van juni werd in Bogotá bijna 70 procent van alle intensive care-bedden bezet. Bij 75 procent, kondigt de burgemeester weer strengere maatregelen aan. Echter zijn er ondertussen ook nieuwe beademingsmachines bij gekomen, waardoor de capaciteit weer is verruimd. Maar het lijkt zeer realistisch dat in juli de lockdown weer strenger wordt, op meer dan 100 dagen na de eerste lockdown-dag.

Dat de lockdown zolang al duurt is op zich logisch. In de eerste weken werd tijd gewonnen om de medische zorg voor te bereiden. Toen dat aardig het geval was, werd de lockdown iets versoepeld. Het aantal besmettingen nam eerste langzaam toe, daarna sneller.

Na ruim drie maanden aan restricties zijn de mensen het nu zat. Met vaderdag waren de parken vol en het was druk op de wegen. Allemaal toch eventjes naar pa of opa toe. Dat het eigenlijk niet zo slim was midden in de pandemie, weet men wel. Maar ja, na drie maanden binnenzitten…

Net voor vaderdag was er een btw-vrije dag. De overheid vond het wel aardig om die te organiseren om zo de economie aan te zwengelen. Je kon dus kleding en elektronica kopen met 19 procent korting. Geen eten of eerste levensbehoeften, maar tv’s. En koelkasten. Exact dat wat je in het midden van een pandemie nodig hebt. Terwijl een deel van de bevolking elke peso nog een keer om moet draaien, stonden er mensen in lange rijen voor de elektronicawinkels. Overal werd schande gesproken van het organiseren van zo’n superspread evenement, want mensen duikelden in winkels over elkaar om die broodnodige tv te scoren.

Overigens kon je ook online bestellen, maar door overbelaste websites en ongeduldige types, bleven lange rijen voor winkels niet uit. Er werd op de vrijdag zonder btw meer verkocht dan tijdens de kerstdagen, bleek uit een analyse.

Het signaal dat de regering afgaf met de knotsgekke actie, was toch wel een beetje lang leve de lol. Erger is nog dat er nog twee btw-vrije dagen staan gepland voor juli. Het idee is om die ordelijker te laten verlopen. Maar ieder weldenkend mens zou ze gelijk van de agenda schrappen. Of beter nog: nooit bedacht hebben.

In Colombia is het verplicht om 1,5 meter te houden en een mondkapje te dragen. Dat tweede gaat subliem. Echt iedereen houdt zich eraan. Maar die afstand? Die wordt door bijna niemand gehandhaafd. Het is zelfs zo erg dat je zeer regelmatig weg moet duiken om niet te dichtbij anderen te komen. Het idee is dat je met je mondkapje op 100 procent veilig bent. Maar dat is natuurlijk onzin, zeker omdat het geen medische exemplaren zijn die de mensen dragen.

Hoe de Colombianen in een spagaat leven, blijkt ook uit hoe men kijkt naar het opstarten van de scholen, waarschijnlijk per 1 augustus. Onderzoek laat zien dat 80-85 procent de kids liever niet naar school stuurt uit angst voor het virus. Maar ondertussen laten de meeste mensen – die het kunnen betalen – het huis gewoon weer schoonmaken door een huishoudster. En komt het kindermeisje gewoon weer langs. En dat afstand houden, ja waarom zou je als je toch een verplicht lapje stof voor je mond hebt?

Hoe heilig het geloof is in het mondkapje, bleek recent nog maar eens. Er stond iemand op vele meters afstand van de portier van ons appartementencomplex en deed even het mondkapje af. De portier riep meteen: doe je mondkapje op. Dat terwijl ze zelf deuren openen op amper een meter afstand. Dag in, dag uit.

Per 1 augustus moeten dus de scholen weer opengaan, maar hoe dat precies is niet erg duidelijk. En op 1 september gaat het internationale luchtruim weer open, maar er wordt gefluisterd dat het wel eens in december pas zo kan zijn. De besmettingspiek wordt echter ergens in juli of augustus verwacht, maar zou zomaar meer naar achteren kunnen liggen als er tussentijds weer strengere maatregelen worden ingevoerd. In de lockdown nemen de besmettingen af, om daarna weer te stijgen. De vraag is hoe lang men nog de toch al rammelende discipline kan vasthouden.