Ontvoerd in Colombia. Hoe zit dat precies?

Nu het ontvoerde Spoorloos-team weer heelhuids huiswaarts keert, is de vraag gerechtvaardigd: moet ik mij als Colombia-toerist ook zorgen maken voor een ontvoering?
Als ik zo een om mij heen hoor, hebben best veel mensen Colombia hoog op hun reislijstje staan. Binnen een paar jaar willen ze toch wel eens met eigen ogen zien, hoe bijzonder dit opkomende vakantieland is. Maar ja, dan worden er twee programma-makers van Spoorloos ontvoerd en dan begint het toch een beetje te knagen. Is Colombia nu echt zo’n goede keuze?
Niemandsland
Wie het nieuws een beetje gevolgd heeft rondom presentator Derk Bolt en z’n cameraman Eugenio Follender, weet dat de mannen niet zomaar van een toeristisch strandje zijn geplukt. Op zoek naar de biologische moeder van een in Nederland wonend adoptiekind zijn ze diep het achterland van Colombia ingetrokken. Zo diep dat ze feitelijk in niemandsland zijn terechtgekomen; een jungle-landschap waar militante groeperingen en criminelen partijen het voor het zeggen hebben. Of zoals Bolt het na z’n vrijlating zei: “Dit deel van Colombia is een bijna vergeten deel van het land, waar mensen keihard werken voor bijna niets”.
Lonely Planet-locatie
Het is geen regio waar je toevallig komt. Als je het verkeerde vliegtuig pakt en dan ook nog eens uren doorreist de rimboe in, kom je er. Bepaald geen Lonely Planet-locatie dus. Een Colombia-reiziger die het houdt bij de normale toeristische locaties zal echt niet zomaar van z’n strandstoel worden gelicht of op straat staande worden gehouden.
Ritje langs pinautomaten
In de grote steden bestaat wel het fenomeen van de ‘miljonairs-toer’. Dat is geen ritje langs dure huizen van Colombiaanse beroemdheden als Shakira en Sofia Vergara, maar een iets minder plezierig uitstapje. Wie ’s avonds laat en ergens achteraf gaat pinnen, heeft de kans te worden ontvoerd door dievenbendes die met je een paar uur op stap gaan. Of beter gezegd: met jou en je pinpas. Ze rijden dan langs zo veel mogelijk verschillende banken en laten je overal pinnen. Daarna word je – flink wat armer – weer vrijgelaten. Dat klinkt heel eng – en dat is het waarschijnlijk ook – maar als je gewoon overdag pint bij een bankfiliaal in een groot winkelcentrum, is de kans op een ‘miljonairs-toer’ klein. Sowieso ken ik niemand die het ooit is overkomen. Maar het schijnt te bestaan.
Beeld: Flickr.com – Creative Commons – George Amaro