Op Colombia-rondreis…wat mag ik niet missen?

Op Colombia-rondreis…wat mag ik niet missen?

Om alle hoogtepunten van Colombia te zien, trek dan gerust 3 weken uit. En zelfs 4 weken maak je makkelijk vol. Waar moet je naartoe, en hoe lang blijf je?

Bogota (3 dagen)

KLM vliegt sinds dit voorjaar direct van Schiphol op Colombia. De vlucht gaat direct naar Bogota, maar stopt daarna ook nog in Cali. Je kunt je reis dus in beide steden aanvangen (of eindigen). Bogota is goed voor drie dagen vertier. De eerste dag – met de jetlag nog in je benen – begint voor veel reizigers traditiegetrouw op Monseratte, het 3.000 meter hoge klooster waarvan je een prachtig overzicht over de weidse stad hebt. Op de benen te sparen is er een kabelbaan omhoog, maar je kunt ook de trap nemen. Verder bestaat dag 1 vaak uit een bezoek aan het Goudmuseum, een wandeling door de oude wijk La Candelaria en het centrale plein met daaromheen de regeringsgebouwen. Dag twee is goed voor een tripje naar de zoutkathedraal van Zipaquira en of Laguna de Guatavita waar het geheim van El Dorado ontwaard kan worden. Dag 3 leent zich voor een goede hike in natuurpark Chicaque of een van de andere natuurparken rondom Bogota.

Villa de Leyva (2 dagen)

Op een uur of 3 rijden van Bogota ligt Villa de Leyva. Het koloniale typisch Colombiaanse stadje is een prima uitvalsbasis om te hiken, paardrijden of te fietsen. Kies voor een hotelletje met een mooie binnenplaats en ontbijt in het milde klimaat met kolibries om je heen.

Bogota richting Medellin (10-14 dagen)

Heel gebruik is om vanuit Medellin zuidwaarts te trekken om vervolgens de lus noordwaarts te maken richting Medellin. Je vind dan om je pad onder meer de grote steden Cali en dus Medellin, het poëtische Popayán, je bevind je midden in de koffiedriehoek (Armenia) en aanschouwt de pracht van de Cocora Vallei. Met de Tatacoa woestijn en het archeologische San Agustín erbij heb je een heel afwisselende reis, Afhankelijk van je stops en hoe lang je blijft ben je (een kleine) twee weken onderweg.

Cartagena (2 dagen + 4 dagen Isla del Rosario)

Vanuit Medellin vliegen de meeste reizigers in een uurtje naar het Caraïbische Cartagena of Santa Marta. Cartagena – de oude koloniale stad –  is  zelf zeker goed voor twee dagen. In de omgeving van Cartagena kun je nog met gemak nog eens 4 dagen vertoeven, bijvoorbeeld door lekker te relaxen op het idyllische Isla del Rosario dat met de boot makkelijk te bereiken is.

Tayrona National Park (3 dagen)

Santa Marta is leuk voor een dag of dagdeel – struin lekker door de straatjes en voel de Caraïbische sfeer – en neem daarna de bus of boot naar het nationale park Tayrona. Daar kun je genieten van je strand en zee, maar ook een goede hike maken en de Tayrona indianen ontmoeten.

Ciudad Perdida (6 dagen

De Verloren Stad bereik je na drie dagen hiken (en dus ook weer drie dagen terug). Het Colombiaanse equivalent van de Maccu Picchu, maar dan zonder toeristenstromen. Een aanrader.

Leticia (4 dagen)

Leticia ligt eigenlijk nergens bij in de buurt, want het stadje ligt midden in de Amazone in het diepe zuidoosten van Colombia. Vanuit dit stadje zit je zo in de jungle. Ontmoet indianen, spot kaaimannen, doe een jungle tocht en verwonder je over de roze rivierdolfijnen.

Je merkt het. Doe je alleen al bovenstaande, dan ben je al dik een maand onderweg. En dan vergeten we voor het gemak nog maar even dat je ook nog kunt genieten van het carnaval in Barranquilla, of kunt duiken op Providencia en zeilen langs de San Blas-eilanden. En dan is er nog outdoor-walhalla San Gil.