Op de fiets door Colombia: de 11 meestgestelde vragen

Op de fiets door Colombia: de 11 meestgestelde vragen

Recent kwam ik een aantal berichten tegen van mensen die graag een toertocht door Colombia willen maken per fiets. Op basis van hun berichten heb ik de 11 meestgestelde vragen voor je klaarstaan, inclusief de antwoorden.

#1 Kun je goed fietsen in Colombia?
Nou en of. Er zijn tal van prachtige en gevarieerde routes te vinden in Colombia met lekker veel hoogtemeters. Het weer is meestal prachtig en Colombia heeft een fietscultuur. In de weekenden ben je zeker niet de enige wielertoerist.

Lees ook: Fietsen in Colombia: weer eens wat anders – Colombiablog

#2 Waar kun je goed fietsen in Colombia?
De beste locaties zijn rondom Bogotá en rondom Medellin en in de koffie-driehoek. Aan de noordkust (Santa Marta, Cartagena) is het namelijk wel erg warm met temperaturen boven de dertig graden Celsius. Daar is landschap ook wat vlakker en voor vlak land hoef je Nederland niet uit.

#3 Kun je een fiets huren in Colombia?
Zelf heb ik geen ervaring met het huren van een fiets in Colombia, maar een snelle zoektocht online brengt je al snel bij Altos Cycling in Manizales (koffie-driehoek). Wereldkampioen Annemiek van Vleuten is er kind aan huis zo lijkt het – waarschijnlijk niet voor fietshuur – en ze verhuren fietsen in combinatie met tours. Prijzen worden niet genoemd online, maar voel je vrij om daar eens naar te informeren.

Cyclota.com biedt ook de mogelijkheid tot fietshuur in combinatie met een tour.

#4 Ik ben avontuurlijker ingesteld. Kan ik ook op een andere manier huren?
Je kunt je geluk ook beproeven in een fietsenwinkel. In Colombia zijn fietsenwinkels vaak gegroepeerd. Beroemd in Bogotá is bijvoorbeeld de wijk 7 de Agosto. Daar vind je tientallen fietsenwinkels bij elkaar. Naast de bekende merken kom je daar ook veel multimerkshops en tweedehands-dealers tegen. Of ze ook fietsen verhuren kan ik je niet vertellen, maar Colombiaanse ondernemers denken graag met je mee. Mocht het mogelijk zijn: let er wel op dat je de afspraken goed op papier zet. Hoeveel borg betaal je? In welke staat tref je de fiets aan? Wat doe je bij schade of diefstal? Verder van belang: de wijk 7 de Agosto ligt in een wat volkser buurt van Bogota. Neem het liefst een local mee die de lokale mores snapt.

#5 Een fiets kopen of zelf meenemen: is dat slim?
Als je niet aan een tour wilt vastzitten of aan een locatie waar je de fiets weer in moet leveren, is het meenemen van je eigen fiets wel zo slim (let wel even of de verzekering ook diefstal of schade in het buitenland dekt). De tarieven verschillen per luchtvaartmaatschappij, maar reken op zo’n 100 euro per enkele reis. Je moet je fiets dan wel deels demonteren zodat het in een fietsdoos past of een speciale fietskoffer (voor professionals). Een fiets kopen in Colombia kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld een goede tweedehands. Stel dat je de fiets voor vertrek weer verkoopt met wat verlies dan is het dat te overzien. Huren of zelf meenemen is immers ook niet gratis. Vraag wel om een eigendomsbewijs. Dat krijg je in Colombia altijd bij een fiets.

#6 Is fietsen in Colombia veilig?
Absoluut niet. Grapje. Je kunt in Colombia veilig genoeg fietsen, maar houd je dan wel aan een paar basisregels. Allereerst heeft de auto altijd voorrang. Althans: automobilisten nemen bijna altijd voorrang. Er zijn er altijd die wel rekening met fietsers houden, maar vertrouw er niet op. Dus nog even snel oversteken omdat je denkt dat de automobilist je wel gezien hebt, is niet het slimste om te doen. Pas als ze echt voor je afremmen – en het liefst nog een lichtsignaal geven – dan kun je oversteken. Auto’s rijden ook vaak hard. Zeker in het buitengebied. En aan richting aangeven als je afslaat doet men hier meestal niet. In de spiegels kijken vaak ook niet. Schat bij een kruising of afslag dus altijd goed in of het autoverkeer je echt wel heeft gezien. Andere fietsers slaan trouwens ook af zonder kijken en richting aan te geven. Net inhalen bij een kruispunt of afslag doe ik daarom zelf nooit. En plots van de lijn afwijken gebeurt ook wel eens. Fiets dus extra defensief in Colombia. In- en uitritten: passeer ze met extra zorg. En voor de mensen met een racefiets (en dus dunne bandjes): een lekke band ligt op de loer in Colombia. Enerzijds door oneffenheden in de weg of steentjes of afval op het asfalt. Controleer ook je remmen. Bergaf ga je met gemak 60 km/u of harder. Dan zijn goede remmen wel een aanrader.

#7 Wat moet ik zeker meenemen op een fietstrip?
Eerst even de inkoppers: naast je eigen fiets (zou ik toch aanraden boven huur) moet er ook zeker een helm in je koffer en een basis gereedschapsset. Zorg ook voor flink wat reserve-binnenbandjes, liters zonnebrand (factor 70) en regenkleding. Warme fietskleding komt ook van pas. Zeker in de buurt van Bogota is het in de ochtend fris en op bergtoppen (soms van 3.000 meter of hoger) extra fris. Meestal rijd je dan letterlijk door de wolken heen. Onmisbaar is ook een radar. Garmin verkoopt deze. Dat is een fel licht voor montage onder je zadel, die meteen de weg afspeurt naar achteropkomend verkeer. Via je fietscomputer krijg je dan meldingen als een auto je nadert. En update je navigatiesysteem met de kaart van Colombia. In Colombia zijn er ook diverse vestigingen van Decathlon. Dat is een prettige winkel als je snel even iets voor je fiets(tocht) nodig hebt: van binnenband tot extra fietsbroek.

#8 Hoe zijn de wegen in Colombia?
In Colombia zijn er veel tolwegen. Die tolwegen zijn van prima kwaliteit. Met de fiets hoef je daar niets voor te betalen, dus dat is fijn. Wegen buiten de tolwegen zijn niet altijd even goed en je zult waarschijnlijk ook overharde wegen tegenkomen. Bogotá is befaamd om zijn slechte wegen. In Medellin is het asfalt in de stad veel beter. Let er wel op dat je de weg meestal deelt met automobilisten. Fietspaden kennen ze wel in Colombia, maar zelden in het buitengebied.

#9 Is fietsdiefstal een groot probleem in Colombia?
Als je de verhalen mag geloven, worden fietsen vaak gestolen in Colombia. De modus operandi is meestal anders dan in Nederland. Je wordt namelijk beroofd van je fiets. Op een stil stukje weg moet je je fiets dan onder bedreiging afstaan. Overkomt het je, verzet je dan zeker niet. Je leven is immers een stuk meer waard dan je fiets. Weet tegelijkertijd dat er in Colombia – zeker in de weekenden – heel veel gefietst wordt. Daar zitten ook heel veel dure fietsen tussen. Dus als je een mooie fiets meeneemt naar Colombia, ben je niet de enige. Maar opvallen zul je als Europeaan. Meestal leidt dat tot leuke reacties en gelukkig minder vaak tot minder leuke dingen. Ter illustratie: zelf fiets ik al een jaar of 8 zeer regelmatig door Bogotá of in het buitengebied met fietsen die duur genoeg zijn om te stelen. Nog nooit heb ik iets naars meegemaakt. Ik ken andere Nederlanders die hetzelfde doen zonder problemen. Dus weet dat fietsendiefstal (vanzelfsprekend) bestaat, maar laat je er niet door weerhouden.

#10 Waar kan ik slapen tijdens mijn rondrit op de fiets?
Zeker in en rond Bogota en Medellin en in de koffie-driehoek komen veel toeristen. Buitenlanders, maar ook veel Colombianen. Er zijn dus genoeg hotels, hostels en zelfs campings te vinden. Een echt kampeerland als bijvoorbeeld Frankrijk is Colombia niet, maar met een tent kun je best wel op wat plekken terecht. Een hotelkamer is vaak ook goed betaalbaar.

#11 Hoe fit moet ik zijn voor een fietsvakantie in Colombia?
In Colombia zijn veel bergen. De beklimmingen zijn soms best lang en de hellingspercentages kunnen flink oplopen. En dan rijd je ook nog eens op hoogte en dat kan pittig zijn. Pieken boven de 3.000 meter kom je zeker in de buurt van Bogota wel tegen. Een beetje conditie kweken voordat je de fiets opstapt is dus wel een aanrader. Aan de andere kant: als jij serieus nadenkt over een fietstrip door dit adembenemende mooie land, zul je waarschijnlijk een veelfietser zijn, of op zijn minst een sportieveling.

Beeld: AJ Alao, unsplash.com.