Op de fiets door Colombia, deel 2

Op de fiets door Colombia, deel 2

In augustus schreef ik een blog ‘weer eens iets anders: op de fiets door Colombia’ en kreeg op basis van dat artikel een aantal aardige reacties. Hoog tijd dus voor een deel 2.

Fietsliefhebber Sander Bennink reageerde op de fietsblog met een mooi en enthousiast verhaal over zijn bevindingen met betrekking tot het fietsen in Colombia. In vier etappes reed hij van Villa de Leyva naar Bogota. Sander [de foto boven deze blog is van zijn hand] fietste mee met een toer van Cyclotá en dat was prima georganiseerd. Zijn ervaringen lees je hier.

Cyclotá

Cyclotá biedt meerdere interessante trips aan in verschillende delen van Colombia. Spotgoed zijn ze niet – een negendaagse toer kost 2.399 US Dollar -maar dan is wel alles geregeld; van accommodatie tot ondersteunde voertuigen. En natuurlijk is de route voor je uitgestippeld.

Wie door Colombia wil fietsen en het graag avontuurlijker en goedkoper houdt, gaat zelf aan de slag met het samenstellen van een mooie meerdaagse rit. Zeker rondom Bogota vind je dan veel uitdagende (berg)routes en bovendien tal van mogelijkheden om te overnachten. Houd dan wel rekening met:

1] Je fitheid

Als je bingewatchen van Netflix-series als je grootste sportieve prestaties ziet, zal dit artikel je geen bal interesseren. Fietsen in Colombia is natuurlijk vooral leuk voor fanatieke fietsers. Zij die elke zomer naar Frankijk afreizen om zich daar te pijnigen op beroemde cols uit de Ronde van Frankrijk. Vergeet dan niet dat de toppen in Colombia met gemak 3.000 of 4.000 meter hoog kunnen zijn. Op zulke hoogtes heeft je lichaam tot 40 procent minder zuurstof ter beschikking, dus je moet de longen van een fervente marathonloper hebben; of goed getrainde fietser dus.

2] Het klimaat

Als je een fietstoer rondom Bogota – of elders in het land – plant, geldt: ‘four seasons in one day’. Van strakblauw kan het weer in no-time veranderen in een zeer fikse regenbui. Andersom gelukkig ook. Bovendien verandert het weertype met de hoogtemeters die je maakt. In Bogota is het een graad of 18, maar zodra je klimt naar 4.000 meter is het nog maar een graad of zes tot tien. En vaak nat dus. En in het dal kan het – als je echt tot zeeniveau reikt – 35 graden zijn en ontzettend vochtig. Samen met de zeer felle zon erbij – zonkracht 17(!) – is fietsen dan echt een opgave.

3] De weg/het verkeer

De wegen zijn net zo veranderlijk als het weer in Colombia. De tolwegen zijn vaak nieuw en bijzonder goed, maar daarbuiten vind je zowel ‘kraterwegen’ als onverharde paden. Neem dus altijd flink wat setjes binnenbanden mee, want lekke banden komen vaak genoeg voor. Als er ruimte is, wordt er door auto’s vaak bijzonder hard gereden.

Fietsen als toerist: Baja Bikes

Voor wie dat fietsen door de bergen niet aanlokkelijk klinkt, zijn er ook fietstours door de stad te vinden. In Bogota is de fietstoer van Baja Bikes een aanrader. Met een Engelstalige gids verken je dan per fiets in 4,5 uur Bogota.