Weer eens iets anders: op de fiets door Colombia

Laatst sprak ik met een in Bogotá wonende Nederlander die in het weekend soms wel 170 kilometer fietst. Door de bergen. En niet veel later hoorde ik tijdens een feestje van een Colombiaan die op de racefiets met een maat naar Medellin wilde gaan. Blijkbaar kun je in Colombia uitstekend fietsen. Wat zijn de mogelijkheden?
Bij een fietsvakantie denk je meestal aan Frankrijk. Maar waarom zou je niet je racefiets meenemen op een verre reis en daar de boel verkennen? Naar Colombia bijvoorbeeld. Laat ik eerst beginnen met wat mijn eigen ervaringen op de fiets zijn, voordat ik naar de bevindingen van een aantal fietstoeristen verwijs.
Bogotá, waar ik woon, schijnt het meest uitgebreide fietspaden-netwerk van Latijns-Amerika te hebben. Ook kent de stad het grootste fietsgebruik in de regio. Er zijn inderdaad best wel wat fietspaden – ciclorutas heten ze – in de hoofdstad te vinden, maar niet zelden worden die onderbroken door kruispunten voor auto’s. Stoplichten staan er niet altijd, en aangezien auto’s altijd voorrang nemen, is even snel dwars door de stad crossen een utopie. Wielrenners die dat wel willen, kiezen vaak voor een plekje op de autoweg. Al is dat niet echt een aanrader in het drukke verkeer en met de nodige gaten in de weg. Maar goed, er is te fietsen.
La Calera
Colombiaanse amateurwielrenners fietsen meestal in het weekend. Ze gaan dan vroeg weg, vaak als het net licht is, dus zo rond 6 uur, om de grootste drukte te ontwijken. Vanuit de betere buurten – daar waar ook leuke hotels zijn te vinden – zit je dan zo in de bergen. Een goede mogelijkheid daarvoor is bij La Septima rond de 85e straat. Dat is de weg naar La Calera. De eerste klim tot het tolpoortje op circa 3.000 meter hoogte is een klim van circa 6 kilometer met een stijgingspercentage van ruim 5 procent gemiddeld. Na het tolpoortje ga je in de afzink naar het dorpje en vanaf daar kun je verder fietsen. De weg wordt gedeeld door zowel auto’s als fietsers. Zeker in het weekend is de berg vol met collega-wielrenners.
Ciclovia
Ook staat er op de zondagen in veel steden de Ciclovia op het programma. Veel wegen zijn dan afgesloten voor autoverkeer, maar dat betekent niet dat je al wielrenner vrij baan hebt. Op zonnige dagen is heel de stad uitgelopen, dus is op de drukste stukken slalommen tussen fietsers, hondenuitlaters, hardlopers en skaters.
Hoogtemeters
Buiten Bogotá zijn er veel tolwegen te vinden. Die zijn voor fietsers gratis en de wegen zijn goed. Je fietst dan wel op of langs een autoweg, maar dat doen dus alle fietsers. De kans dat je op je route een of meerdere bergen tegenkomt is groot. Over toppen fietsen van 3.000, 4.000 of meer meters, hoort er dan bij. Je start in Bogotá wel al op 2.600 meter, dus dat scheelt. Tegelijkertijd vraagt dat wel om wat gewenning. Begin de eerste dag dus niet meteen aan een tocht van 200 kilometer, of je moet Nairo Quintana heten.
In de bergen kan het weer snel omslaan. En vaak richting de top rijd je letterlijk in de wolken, dus verwacht een nat wegdek en soms weinig zicht. De afdalingen zijn soms steil, maar altijd adembenemend mooi.
Goed, dan nu naar de ervaringen van de echte die-hards.
Sonya Spry en Aaldrik Mulder
De Australische Sonya Spry fietste samen met Nederlander Aaldrik Mulder de afgelopen jaren door zeker 47 landen verdeeld over 5 continenten. Het tweetal deed ook Colombia aan hebben daar een nauwgezet verslag over geschreven. Zo kun je zien welke route ze hebben afgelegd, waar ze geslapen hebben en er staat zelfs een afstandentabel op hun website. De informatie is wel van 2009, maar zeker bruikbaar.
Vakantiefietser
Op de Belgische website Vakantiefietser geeft eveneens goede informatie over fietsen in Colombia. Waardevol zijn de reacties van een aantal ervaringsdeskundigen. Ze praten stuk voor stuk over de veiligheid in Colombia en hebben er verschillende meningen over. Een aantal van de reacties zijn overigens van fietsers die het land in 2009 en 2010 hebben aangedaan. Sindsdien is de veiligheid verder verbeterd.
Mark Koelen
De Nederlander Mark Koelen fietst de hele wereld over. Recent was hij ook in Colombia en reed van Cartagena zuidwaarts naar Popayan om daarna richting Ecuador verder te fietsen.
Klaasonderweg
Klaasonderweg fietste van januari tot en met maart 2017 door Colombia.
Inspiratie
Sawadee
Wie liever met een fiets-groepsreis meegaat, kan een 13-daagse tocht boeken via touroperator Sawadee. Je start dan in Cali. Een handjevol mensen heeft de groepsreis beoordeeld en geeft hem gemiddeld een 9,8.
Pan-American Highway
De echte lange afstands fietser rijdt natuurlijk de beroemde Pan-American Highway. De 30.000 kilometer lange route (trek er gerust minimaal 1,5 jaar voor uit) loopt van Prudhoe Bay, in het noordwesten van de VS naar Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië. De Darién Gap – het stukje tussen Midden- en Zuid-Amerika is niet te fietsen, maar de Pan-American Highway slingert mooi door Colombia heen. Onder meer Dave ging je voor. “After sailing from Panama to Colombia, I cycled through this amazing country which I wish I had spent more time in. The people were incredibly friendly and welcoming, and I would go back there in an instant!”
Beeld: Flickr Creative Commons – ViktorDobal, Tom Muller