//Op reis naar Colombia. Wanneer kan dat weer?
Vliegen naar Colombia Air France KLM

Op reis naar Colombia. Wanneer kan dat weer?

Nu in Nederland de corona-maatregelen steeds soepeler worden, denken sommige mensen alweer aan vakantie in het buitenland. Maar zit een rondreis in Colombia er ook al weer spoedig in?

Zoals iedereen wel weet, trok het coronavirus van oost naar west. Eerst was het China en Azië, waarna covid-19 Europa in zijn greep kreeg en vervolgens Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika. Door de trek westwaarts had Colombia iets langer de tijd om zich voor te bereiden op het virus en toen het eenmaal voet aan land zette, werd relatief snel een lockdown afgekondigd. Op 25 maart was dat een feit.

Lockdown

Van een intelligente lockdown zoals in Nederland was geen sprake. Je mocht alleen naar buiten voor boodschappen en het uitlaten van de hond. De lockdown was in eerste instantie voor 19 dagen, maar is al een aantal keer verlengd. Met elke verlenging zijn er vrijheden bijgekomen. Zo mag je vandaag de dag – we schrijven 12 mei – in de ochtenduren wel een uurtje buiten sporten. Mondkapje verplicht.  En steeds meer bedrijven mogen open. In Bogotá zijn er daardoor 2 van de 8 miljoen inwoners al weer op de been. Door de openingstijden van sectoren te spreiden, moet het niet te druk worden buitenshuis. En dat lukt aardig. De eeuwige files zijn even verdwenen, al is het inmiddels nauwelijks meer stil te noemen.

Economie start op

Dat de economie begint te draaien, is hard nodig ook. Veel Colombianen ontvangen een klein inkomen en hebben niet genoeg spaargeld om het maanden vol te houden. De overheid springt wel bij, maar de situatie voor veel werkenden of ondernemers blijft lastig. Het eerste steunpakket van 120 miljoen dollar werd over 3 miljoen Colombianen verdeeld. En ook grotere bedrijven redden het niet altijd. Vliegtuigmaatschappij Avianca – met haar hoofdkantoor in Colombia – viel al om.

Op slot

Hoewel er dus al meer vrijheden zijn, is er van een lockdown nog altijd sprake. Die blijft voorlopig gehandhaafd tot 25 mei en wat daarna gebeurt, is nog ongewis. Sommige delen van Bogotá zijn namelijk weer in een strengere lockdown beland, omdat het aantal coronagevallen in die wijken sterk opliep.

Aantal besmettingen

Gezien de snelle start van de lockdown vallen de besmettingscijfers relatief mee. In een kleine twee maanden tijd zijn er een kleine 12.000 Colombianen besmet en ongeveer 500 mensen overleden aan het virus. In Nederland is dat aantal ruim tien keer zoveel, terwijl daar veel minder mensen wonen. Colombia telt immers 50 miljoen inwoners. Natuurlijk is wel de vraag of er in beide landen evenveel getest wordt op het virus en of de registratiesytemen even goed werken. Doordat het land uitgestrekt is, verschillen het aantal coronagevallen per deel. In Bogotá zijn de meeste gevallen gemeld, maar ook in het Amazone-gebied houdt het virus huis.

Luchthavens dicht

Internationale vluchten zijn momenteel niet mogelijk naar Colombia en nationale vluchten zijn ook al weken geschrapt. Dit zal ook niet voor eind mei veranderen. Voor de periode daarna is nog weinig bekend, al was (het inmiddels dus failliette) Avianca van plan hooguit een kwart van haar nationale vluchten doorgang te laten vinden.  Net voor dat de huidige lockdown inging moesten alle aankomende reizigers eerst 2 weken in quarantaine. Een maatregel die niet ondenkbaar is als de internationale luchthaven weer open gaan.

Reis uitstellen?

Feit is dat een openbare ‘versoepelingsagenda’ zoals in Nederland hier ontbreekt. Er is nog niet aangekondigd wat er per 1 juni, 1 juli of 1 september gaat gebeuren. Voor wie al een rondreis voor het najaar heeft gepland, is het dus sterk de vraag of deze door kan gaan. Wie nog geen reis heeft geboekt – en wel van plan is – doet er logischerwijs verstandig aan om daar nog even mee te wachten.