Pinnen in Colombia – de tips

1) Waar pin ik?
Colombia heeft zo’n beetje de grootste dichtheid pinautomaten ter wereld. Op echt elke straathoek en in elk winkelcentrum is er wel een rijtje te vinden. Maar let op: het op te nemen maximum verschilt enorm. Bij de meeste banken is het maximale opnametarief per transactie 400.000 pesos. Circa 120 euro. Veruit het hoogste bedrag haal je uit een flappentap van (het Amerikaanse) Citibank: 500 euro*. Dat is afhankelijk van de wisselkoers tussen de 1,6 en 1,8 miljoen pesos. Ze zijn zeker in Bogota op veel locaties te vinden.
*UPDATE NAJAAR 2016: Citibank lijkt sinds november zijn pinlimiet te hebben verlaagd naar 400 euro. Een forse verlaging, maar daarmee is Citibank nog wel de meest gunstige bank voor pintransacties.
2) Hoog limiet scheelt kosten
Het voordeel van het hoge limiet van Citibank is dat je enorm bespaart op transactiekosten. Je Nederlandse bank vraagt al snel ruim twee euro per transactie. En Citibank vraagt ook nog eens circa vijf euro (net als de meeste andere banken). Over het maximale pinbedrag van 1,7 miljoen pesos* betaal je dus circa 7 euro aan kosten. Als je bij een bank pint met een limiet van 400.000 pesos, dan moet je echter 4x pinnen om in de buurt van de 1,7 miljoen pesos te komen. Dan ben je dus 4 x 7 = 28 euro kwijt.
3) Zet je pinpas op wereldbetaling
Een kleinigheid – het is via online bankieren in een minuutje geregeld – maar zet de bankpas vooraf op wereldbetaling, zo pin je zonder problemen in Colombia.
4) Wegwijs in de pinautomaat
De meeste pinautomaten maken het overigens mogelijk om naast Spaans ook Engels te selecteren als voertaal. Maakt het toch even wat makkelijker begrijpen. Geen overbodige luxe want ongeduldigheid is een van de slechte karaktereigenschappen van elk pinautomaat in Colombia. Dat is niet om je te pesten, maar uit veiligheid. Als je niet te snel alle gegevens invoert, dan wordt het transactieproces afgebroken. Meestal is het een kwestie van je taal selecteren, je pinpas nogmaals invoeren (hij komt vaak na het beginscherm weer naar buiten als extra check), je pincode (dek met je hand de toetsen af) invoeren, en vervolgens kies je ‘checkings’ ipv ‘savings’. Kies niet een pinbedrag in het overzicht, maar ‘other amount’ en vul dan je gewenste bedrag in. Maximum is zo’n 1,7 miljoen pesos* (Citibank), dus tel even goed je nullen mee, want het zou zonde zijn als je 170.000 pesos intoetst als pinbedrag en niet het maximale, tienvoudige.
5) Houd het veilig
Pin voor de zekerheid overdag. Dan staat er meestal een bewaker (met een enorm geweer) bij elke bank, dus dat voelt wel zo veilig. Bovendien kun je de deur van de pincabine vaak afsluiten en vergrendelen. Doe dat ook.
1,7 miljoen aan pesos zijn heel veel briefjes van 50.000 en 20.000. Reken er dus op dat er echt een stapeltje briefjes uit de machine komt. (Voor de rekenaars onder jullie: 30 briefjes van 50.000 en 10 van 20.000 maakt 40 bankbiljetten). Dat lijkt een kleinigheid, maar als je besluit twee pinpogingen te doen, dan vult dat je portemonnee behoorlijk. Pas dus op dat het niet te zichtbaar wordt, dat je net hebt gepind.
Geen geld uit de automaat?
Maak je geen zorgen. Soms heb je niet de juiste informatie ingegeven. Je pinpas komt dan gewoon terug, maar er komt geen geld mee. Wees gerust, er wordt ook niets afgeschreven van jouw rekening. En kun je een pinbonnetje krijgen, doe dat ook. Bewaar het totdat je terug bent in Nederland.
Pinnen of wisselen?
Op de luchthaven bij aankomst kun je ook geld wisselen. Over het algemeen is dat duurder dan pinnen.