Protesten in Colombia: wat betekent dat voor mij als vakantieganger?

Protesten in Colombia: wat betekent dat voor mij als vakantieganger?

Net als in meer landen in Zuid-Amerika zijn er recent in Colombia protesten losgebarsten tegen het overheidsbeleid. Als reiziger kun je daar hinder van ondervinden. Dit is wat je moet weten:

Net zoals men in Nederland de laatste tijd veelvuldig demonstreert op het Malieveld – voor allerlei belangrijke zaken – zo rommelt het ook in Zuid-Amerika. Na Bolivia, Chili en Ecuador waren er de afgelopen week ook demonstraties in Colombia. Onder meer studenten, vakbonden, inheemse bevolkingen en leraren gingen de straat voor meer geld en gelijkheid. De protesten waren aangekondigd en verliepen veelal zonder geweld, maar in een paar armere wijken in Bogotá ging het goed mis. Daar werd de politie belaagd, werden winkels geplunderd en busstations vernield. Om de rust te bewaren volgde er een avondklok in heel de hoofdstad, maar die werd na één dag al weer opgeheven.

Bericht van de ambassade

Hoewel de president heeft aangekondigd met diverse belangengroepen rond de tafel te gaan zitten, zijn nieuwe demonstraties niet uit te sluiten. Hopelijk zonder geweld, maar dat is in Zuid-Amerika nooit zeker. Zo stuurde de Nederlandse ambassade in Bogotá dit weekend (23-24 november) het onderstaande bericht uit:

De afgelopen dagen hebben grote demonstraties plaatsgevonden in verschillende steden in Colombia. In sommige gevallen zijn winkels en gebouwen geplunderd en vernield. Ook zijn er gewonden gevallen. Colombiaanse veiligheidseenheden treden op en kunnen traangas gebruiken om menigten uit elkaar te halen. De komende dagen kunnen deze protesten aanhouden en gewelddadig zijn. Lokale autoriteiten kunnen een avondklok of een alcoholverbod instellen. Wees extra voorzichtig overdag en ga in de avond niet de straat op. Houd het lokale nieuws in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Avondklok

Een alcoholverbod is dan nog wel te overzien tijdens je vakantie, maar een avondklok kan wel gevolgen hebben. Tijdens de uren van de avondklok mag niemand naar buiten. De afgelopen week ging die klok om 21.00 uur in en kon je ’s ochtends om 6.00 al weer naar buiten, maar als je vliegtuig in de avond landt, is het lastig om op je verblijfadres te komen. Er staan dan namelijk lange rijen voor de taxi’s vanwege de geringe beschikbaarheid. En houd je vliegtickets bij de hand, want alleen op vertoon van een recent reisbewijs kan de taxi-chauffeur je bij je hotel afzetten. Als je niet kunt aantonen dat je net bent geland – of op reis gaat – dan negeer je de avondklok en ben je in overtreding.

De avondklok werd vorige week overigens niet dagen van te voren aangekondigd. Dat is nieuws dat gedurende de dag bekend wordt gemaakt, dus het kan best zijn dat het je overvalt als je net bent geland.

Gouden tip: staat er een rij bij de aankomsthal voor de taxi’s, kijk dan ook eens bij de vertrekhal (in Bogotá is dat een verdieping hoger). Grote kans dat daar lege taxi’s staan, want die hebben er net mensen uitgegooid.

Grote boog

Op de afgelopen stakingsdag liepen groepen demonstranten kriskras door de stad, vaak over de busbaan. Het openbaar vervoer rijdt dan niet of nauwelijks én het betekent dat je als nietsvermoedende toerist opeens in een demonstratie terecht kunt komen. Hoewel de meeste protesten vredelievend zijn, ga nooit meelopen of blijf kijken. Het beste is er met een grote boog omheen lopen.  

Potten en pannen

En dan nog dit: in de avond protesteren veel Colombianen via de zogenoemde ‘cacerolazo’, dan gaan ze buiten voor het huis of op het balkon staan met pannen en lepels en laten ze zich horen door te gaan trommelen. Dit ludieke protest is typisch Zuid-Amerikaans en is geboren vanuit het feit dat in vroeger tijden mannen de straat op gingen om te demonstreren, maar dat de vrouwen niet meekonden omdat ze op de kids moesten passen. Om zich toch te laten horen, pakten de dames het keukengerei erbij en sloegen ze met de soeplepel hard op de pannen.