Reizen met kinderen door Colombia

Reizen met kinderen door Colombia

“Colombia met kleine kinderen is leuk en heel goed te doen. Ga je voor het eerst naar Zuid Amerika met kids dan is Colombia echt makkelijker en veiliger dan bijvoorbeeld Peru, Bolivia of Ecuador. Sommige gave dingen moet je misschien laten, zoals de vele outdoor activiteiten in de nationale parken maar daar krijg je over het algemeen heel veel andere dingen voor terug. Kinderen slapen bijna overal gratis of voor gehalveerde prijs en ook in de bus kunnen ze gratis reizen (behalve als je echt een stoel voor ze wilt, wat aan te raden is voor de langere ritten).”

Het is een passage uit het reisverslag van Ivanka en Hugo op de website verrereizenmetkinderen.nl. Zij reisden in 2011 met hun kinderen van 4 en 1 jaar door Colombia. Hun positieve ervaring gaat nog even door:

“Colombia is het best georganiseerde, meest ontwikkelde, schoonste en veiligste land waar we tot nu toe in Latijns Amerika zijn geweest. Geen enkel moment hebben we ons onveilig gevoeld. Als je hier rondreist zijn de FARC, cocaïne en geweld héél erg ver weg. De mensen hier zijn de vriendelijkste en meest relaxte die je maar kan tegenkomen.”

Goed om te horen natuurlijk, maar wat moet je nog meer weten als je met kids naar Colombia wilt komen?

1 De beste prijzen

Met hele kleine kinderen zit je natuurlijk niet vast aan schoolvakanties, maar als ze iets ouder zijn wel. Dan moet er gekozen worden voor de zomervakantie. Helaas liggen de prijzen van de vliegtickets wel een stuk hoger dan dan in het laagseizoen. Reken voor het hoogseizoen op 1.000 euro per ticket per persoon, en voor het laagseizoen vanaf 550 euro. Kinderen tussen de twee en twaalf jaar betalen meestal 10-15 procent minder. De kosten van een ticket van een kind jonger dan twee komt meestal uit op 10 procent van de volwassenenprijs.

2 Het eten

Voor families die met moeilijke eters op reis gaan, is Colombia ook zeker een straf. Het ‘Hollandse’ kip met patat vind je overal, een verse vruchtensap gaat er altijd wel in. Er is daarnaast prima Europees brood (in de supermarkten en bij Pan pa’ya) te vinden.

3 De omgangsvormen

Bang zijn om geen vriendjes te maken hoeven de meereizende kinderen absoluut niet. Colombiaanse kinderen zijn over het algemeen erg sociaal en geïnteresseerd in andere culturen. En een woordenschat van een paar Spaanse woorden is door kinderen zo opgebouwd.

4 Wat is er te doen?

Ivanka en Hugo die met hun kinderen naar Colombia reisden, gaven het al aan outdoor-activiteiten zoals hiken, raften en paragliden zijn niet heel geschikt voor de allerkleinsten. En met iets oudere kinderen ga je waarschijnlijk ook niet zes dagen wandelen naar de Verloren Stad. Maar daarbuiten is er voor kinderen veel te beleven in Colombia. Veel te leren ook. In de koffie-driehoek zien dat de koffie die pa en ma drinken uit een besje komt bijvoorbeeld. Eveneens fantastisch is de jungle in de achtertuin van Amazone-stad Leticia. Als je kinderen daarna geen natuurliefhebber zijn, is er toch wat fout gegaan. Cartagena en omgeving is heerlijk om misschien wel een weekje te verblijven. Strand en zee valt immers bij bijna elke familie in goede aarde.

Wie met echt heel kleintjes reist zal als een koning behandeld worden in Colombia. Een extra bed in de kamer? Geen probleem. Uit eten? Lang in de rij zul je niet hoeven staan. Ook op het vliegveld zijn er vaak speciale balies voor families. Toch het idee dat je ergens te lang wacht? Schiet dan een medewerker aan en grote kans dat je een voorkeursbehandeling krijgt.

5 Regelen

Er zijn verschillende reisaanbieders die prive-reizen aanbieden. Die kunnen heel goed rekening houden met het feit dat je met kinderen reist. Zoek op ‘individuele rondreis Colombia’ of op ‘familiereis Colombia’ en heel wat aanbieders rollen uit de bus. Zoals Exploring Colombia of Better Places.

6 Reizen met kinderwagen

Veel luchtvaartmaatschappijen zijn behoorlijk coulant als het gaat om het meenemen van speciale bagage voor kinderen. Kinderwagens kunnen vaak tot aan het vliegtuig worden meegenomen, waarna ze daarna in het vrachtruim worden gestopt. Vraag wel van te voren goed na wat er mee mag en waar de kinderwagen er weer uit komt. Meestal krijg je hem weer overhandigd bij de slurf, maar soms moet je hem ophalen bij het afgiftepunt speciale bagage. Voor kinderwagens die uit delen bestaan, bevestig aan elk afzonderlijk onderdeel een naamplaatje. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kinderwagen met een wiel minder uit het bagageruim tevoorschijn komt.

7 Veiligheid

De familie uit het voorbeeld zegt dat Colombia heel erg veilig aanvoelt. En veilig reizen in Colombia is zeer goed mogelijk. Zoals eerder op deze blog aangegeven moet je nooit uit het oog verliezen dat Colombia nog steeds een ontwikkelingsland is. Hoe vriendelijk en gastvrij ook, er zitten altijd rotte appels tussen. Laat je kinderen dus nooit alleen en let op de bezittingen van jezelf en van je kinderen.

Denk verder aan:

  • Kinderen mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Ook baby’s van een paar weken oud moeten een eigen paspoort kunnen overhandigen

  • Je leeft tijdens een rondreis veel uit de koffer. Zorg dat de kinderen niet teveel onnodige spullen meenemen en geef ze een eigen koffer op wieltjes

Naar Colombia met het hele gezin:

+ Zeer gevarieerde familiereis
+ Veel laagdrempelige bestemmingen
+ Met kinderen wordt veel rekening gehouden in Colombia
+ Grote educatieve waarde

– Prijzig (vooral de tickets in het hoogseizoen)
– Lange vlucht