Silvia: maak kennis met de Guambiano indianen

Silvia: maak kennis met de Guambiano indianen

Er zijn van die Colombiaanse dorpjes waar de tijd stil is blijven staan. Waar de moderne tijd is langs geraasd zonder een voet aan de grond te krijgen. Silvia is zo’n plek. Het dorpje ten oosten van Popayan ligt op 2.600 meter hoogte en telt circa 5.000 inwoners. Op straat kleurt het er – vooral op marktdag dinsdag – blauw. Niet door een oververtegenwoordiging van de sterke arm der wet, maar door de in helder blauw uitgedoste Guambiano-indianen. En dan die prachtige, markante hoedjes.

Authentiek

De Guambianos boeren nog op primitieve wijze. Precies zoals hun ouders en voorouders deden. Ze hebben ook hun eigen taal en overtuigingen. Ze willen bijvoorbeeld niet graag op de foto gezet worden. Ze komen naar Silvia vooral om hun producten te verkopen. Fruit, groenten en vlees, maar ook traditionele medicijnen. Ze staan bekend om hun weefkunst. De poncho’s, shawls, truien en dekens die op de markt te koop zijn, zijn van een hoge kwaliteit.

Onder druk

De Guambianos wonen al zeker 2.000 jaar in de regio rond Silvia, maar hun bestaansrecht is ernstig in gevaar. De grond waarop ze boeren wordt steeds schaarser, onder meer door projectontwikkeling ten gevolge van de bevolkingsgroei in de regio. Steeds vaker trekken de Guambiano-indianen weg uit het gebied waar hun wortels liggen.

Foto: fotogeniek als de prachtige kleding van de Guambianos is, ze gaan niet graag op de foto. Al vinden sommigen het geen probleem.