Voorkom ‘snuffelende’ douaniers en andere slimme bagagetips

Voorkom ‘snuffelende’ douaniers en andere slimme bagagetips

Op de een of andere manier is de Colombiaanse douane dol op pakken koffie. Niet om op te drinken, maar om er gaatjes in te prikken. En dan zijn je souvenirs meteen waardeloos.

Als ik naar Nederland reis vanuit Colombia gaan er steevast een paar pakken koffie mee. Van die grote pakken van Juan Valdez en van die kleintjes van Sello Rojo. Ideaal om je familie, vrienden of collega’s mee blij te maken. Echter, de laatste twee reizen naar Europa hadden flink wat pakken koffie de reis niet overleefd. Er waren kleine gaatjes in geprikt door de Colombiaanse douane. Waarschijnlijk om te kijken of er echt wel koffie in zat en niets anders, maar daarmee waren de souvenirs wel meteen waardeloos. En mijn koffer geurde naar de koffie. De laatste keer kwam de koffers zelfs compleet geopend aan op de bagageband op Schiphol. Rits kapot, koffies doorgeprikt maar er was gelukkig niets uit de koffer verdwenen. Het brengt mij – op basis van mijn reizen van en naar Colombia – tot de volgende bagagetips:

Bagagetip #1: Koop je koffies op de luchthaven

Op de luchthaven van Bogota kun je in diverse winkels prima pakken koffie kopen als souvenir. Ze zijn wel een stuk duurder dan in de supermarkt, maar je weet zo wel zeker dat de douane ze ontziet. Daar ben je immers al langs.

Bagagetip #2: Seal je koffer

Zowel op de vliegvelden in Colombia, als op Schiphol (11 euro per koffer), kun je je koffers laten sealen. De kans is dan iets kleiner dat ze je koffer doorzoeken. Alleen als ze echt iets verdachts op de scan zien, moet de koffer open. Bovendien is je koffer beschermd tegen openbarsten.

Bagagetip #3: Doe je koffer goed op slot

Een slotje op je koffer is waardeloos als de ritssluitingen niet verankerd zijn. Met de punt van een pen kan dan de rits geopend worden, waarna de rits  ook weer gesloten kan worden omdat de ritssluitingen (met slot of niet) nog altijd kunnen bewegen.

Bagagetip #4: Doe gewilde zaken in je handbagage

Het is vanzelfsprekend dat je telefoons, camera’s en computers in je handbagage stopt. Probeer ook in te schatten wat zaken zijn die niet direct van grote waarde zijn, maar wel geliefd bij douaniers. Zoals koffie dus. Probeer die items ook in je handbagage te stoppen als het even kan.

Bagagetip #5: Maak een foto van je bagage

De eerste keer dat ik aankwam in Colombia, was mijn koffer niet meegereisd. Die had de overstap in Madrid namelijk niet gehaald. Op basis van de bagagesticker op je ticket, is de koffer natuurlijk te traceren, maar er werd wel gevraagd naar de omschrijving van mijn koffer. Als je een foto hebt gemaakt, is de omschrijving een stuk makkelijker te geven. Want niet iedereen weet het merk van z’n koffer.

Bagagetip #6: Extra kleren in je handbagage

En als je koffer dus onverhoopt niet aankomt, dan heb je ook geen schone kleren bij je. Die kun je snel genoeg kopen, maar het is altijd prettig om een reserve-setje kleding in je handbagage. Ook handig als verschoning als net dat glaasje water van je klaptafeltje op je schoot valt.

Bagagetip #7: Snelle oplossing bij overbagage

Met een handmetertje of weegschaal thuis kun je wel aardig inschatten hoe zwaar je bagage is, maar het is nooit zo secuur als op de luchthaven. En bij overbagage knijpt niet elke grondstewardess een oogje dicht. Als je denkt tegen overbagage aan te zitten, doe dan een paar zware dingen alvast in een tasje en leg die makkelijk bereikbaar in je koffer. Officieel mag je 2 stuks handbagage meenemen bij de meeste vliegmaatschappijen. Een groter en een kleiner stuk. Maar in de praktijk gaat een extra tasje ook wel mee.

Bagagetip #8: Board snel

In Colombia is het heel normaal dat mensen al in de rij gaan staan voordat het boarden begint. In het begin dacht ik altijd ‘ik blijf nog wel even zitten’, maar je komt daar al snel van terug. Zeker op intercontinentale vluchten gaat er namelijk zoveel handbagage mee, dat je als laatste in de rij vaak geen ruimte meer vindt om je koffertje dicht bij je zitplaats op te bergen.

Bagagetip #9: Ga bij het begin van de bagageband staan

Als de bagage van de band rolt, wil iedereen aan het begin van de bagageband staan, want dan heb je toch 1 minuut eerder je koffer te pakken. Reuze-irritant. Die strategische plek innemen is echter wel slim om een andere reden; je hebt er zicht op als je koffer van de band rolt. Daarmee voorkom je dat iemand anders je koffer per ongeluk meeneemt. Ooit stond ik in Bogota te wachten bij de bagageband tot hij helemaal leeg was, toen bleek dat iemand anders mijn koffer al van de band had gevist en in een hoekje had gezet. Kijk dus ook altijd goed om je heen, of je koffer toevallig al van de band is gehaald. Oh ja, en voorzie je koffer van een duidelijke markering, want die krengen lijken allemaal op elkaar. Bij de Hema is bijvoorbeeld fel rode tape te koop.

Bagagetip #10: Trolley en tas ineen

Zelf gebruik ik een trolley die tegelijkertijd een rugtas is. Mijn handbagage heeft dus zowel wieltjes en zo’n uitschuifbaar handvat, maar ook schouderbanden. Heel af en toe is het handiger om de trolley niet te rollen, maar te dragen en dan zo’n rugtas-trolley ideaal.