Spotgoedkoop naar Colombia: 5 tips voor de budgetreiziger

Spotgoedkoop naar Colombia: 5 tips voor de budgetreiziger

Ook met een kleine beurs is een Colombia-rondreis goed te betalen. 5 tips voor de budgetreiziger.

#1 Het ticket

Er zijn talloze tips online te vinden hoe je zo goedkoop mogelijk aan je vliegticket kunt komen, dus pluis die om te beginnen allemaal uit. Tijdens de KLM Werelddealweken – ze zijn er een paar keer per jaar – is ook onze blauwe vogel vaak erg goedkoop. Een retourticket zonder overstap voor 570 euro is dan mogelijk. Als je tijdens je zoektocht uitkomt bij een prijsvechter, kijk dan wel goed naar de voorwaarden. Soms moet je bijbetalen voor bagage. Binnen Colombia kun je al vliegen vanaf circa 60 euro, maar in de praktijk betaalt Colombiablog.nl vaak wel meer. 125 euro voor een retourticket Bogota-Cartagena moet echter wel lukken.

Hotels in Colombia zijn over het algemeen goed te betalen. Een middenklasse hotel voor 40-70 euro voor een tweepersoonskamer voor één nacht in een grote stad is echt wel te doen. De echte budgetreiziger kiest liever voor een hostel. In een slaapzaal ben je tussen de 15,000-25,000 COP per nacht kwijt. Dat is – schrik niet – tussen de 5 en 8 euro. Een privé-kamer vind je vanaf 50,000 COP per overnachting. Of te wel: 15 euro. Valt ook reuze mee.

Slim je hotel boeken
Nog een belangrijk weetje: ben je van plan een hotel te boeken via Booking.com, neem dan ook eens direct contact op het hotel van je keuze. Het schijnt dat Booking.com tot wel 25 procent provisie vraagt aan hotels, dus in de praktijk willen ze je best een scherp aanbod geven. Zeg dat je op Booking.com een hotelovernachting heb zien staan van bijvoorbeeld 100 euro en vraag welke prijs ze daar tegenover zetten.

# 3 Reis als de locals

Een taxi in Colombia is niet duur, korte ritjes een paar euro, langere ritten een paar tientjes, maar echt goedkoop reis je met het openbaar vervoer. In Bogota heb je de Transmilenio, een modern en helder bussysteem met eigen rijbanen en daardoor razendsnel. Razendruk ook overigens, dus let op je spullen! Voor minder dan een euro check je in en dan kun je net zo lang in de bus blijven zitten en overstappen als je wilt, zolang je de busterminals niet verlaat. Je hebt naast de Transmilenio-lijnen ook nog allerlei andere busjes. Die zijn vaak niet zo modern als de Transmilenio en hebben ook geen eigen rijbaan. Ze kosten eveneens minder dan een euro. Vanaf het grote centrale busstation gaan er bussen naar steden en locaties ver buiten Bogota. In Medellin kun je ook de metro of de kabelbaan pakken.

# 4 Eet als de locals

Uit eten gaan in Colombia is over het algemeen niet duur. Voor 15 euro kun je makkelijk drie gangen bestellen in prima restaurants. Zeker buiten het centrum in de grote stad heb je ook tal van restaurantjes gericht op de Colombiaanse Jan Modaal. Dan krijg je een flink bord rijst met kip, een drankje en soepje voor circa 10.000 pesos. Een dikke drie euro dus. In de kleinere plaatsjes kun je overal voor de prijs eten.

# 5 Pin slim

Geld pinnen in een bankautomaat in Colombia loopt best in de papieren. Je Nederlandse bank vraagt al snel 2 euro per transactie en de lokale bank in Colombia ook nog eens 5 euro. Het maximumbedrag dat je kan pinnen is soms maar 400.000 pesos, ofwel 120 euro.  Stel dat je in 3 weken tijd 4x pint – je blijft immers een budgetreiziger – dan betaal je al 4×7 euro aan transacties. Zonde. De beste bank om te pinnen is de Citibank. Zij laten je toe tot 330 euro per keer te pinnen. In de praktijk is dat 1,1 miljoen pesos.

De rekensom:

Wat kost een rondreis van 3 weken (21 dagen) voor een budgetreiziger? Let op de bedragen zijn indicatief:

  • Retourticket: 600 euro
  • Binnenlandse vliegtickets: 250 euro
  • 21 hostelovernachtingen: 210 euro
  • Openbaar vervoer/ busverbindingen tussen steden: 175 euro
  • Entree attracties: 125 euro (veel musea zijn op zondag gratis!)
  • Uitgaan: 100 euro
  • Eten/drinken: 210 euro
  • Totaal: 1.670 euro

Zoals gezegd gaat het hierboven om een globale inschatting. Echte diehard budgetreizigers – die het vliegtuig en de tourist traps zoveel mogelijk mijden – kunnen nog wel goedkoper uit zijn. Online circuleren zelfs maandbudgetten van zelfs 1.250 euro. Wie als budgetreiziger iets meer speelruimte wil hebben gaat echter uit van een budget van 2.000 euro.

De gulden middenweg

Hoewel dit artikel bedoeld is voor de budgetreiziger, adviseert Colombiablog.nl je om je reis naar Colombia niet helemaal te laten leiden door het motief: geld. Verwen je zelf af en toe eens, bijvoorbeeld met een overnachting op een mooi eiland voor de kust van Cartagena, of die net iets te dure outdoor-activiteit in San Gil. Daar moet je dan iets langer voor sparen, maar dan krijg je er wel een hele mooi herinnering voor terug. En iedereen weet: die zijn onbetaalbaar.