Tatacoa: maanlandschappen en mini Grand Canyon

Tatacoa: maanlandschappen en mini Grand Canyon
Dat Colombia witte palmstranden heeft, jungle en ruige bergtoppen, dat zal niemand verbazen. Wat veel minder mensen weten is dat er ook woestijn is. La Guajira in het Caraïbische Noorden en La Tatacoa, tussen Bogota en San Agustin in (ter hoogte van Neiva).

La Tatacoa

Wie Bogota verlaat om richting het zuiden te reizen, ziet zoveel groen om zich heen dat het haast een wonder is om ook een woestijn tegen te komen. Maar met een omvang 330 vierkante kilometer bestaat La Tatacoa toch echt. Goed beschouwd bestaat de Tatacoa woestijn uit zelfs twee woestijnen, want hij is opgetrokken uit enerzijds grijs zand en uit anderzijds rood zand. Zeker in combinatie met de bijzondere – door de wind in allerlei prachtige vormgen geslepen – rotspartijen heeft de rood-oranje-Tatacoa woestijn soms een beetje weg van de Amerikaanse Grand Canyon. De grijze woestijn doet eerder denken aan de maan. Met het grote verschil dat La Tatacoa op een 6 uur rijden onder Bogota ligt en de maan zo’n 400.000 kilometer loodrecht omhoog.

Tropisch

Heel vroeger was La Tatacoa nog een weelderig tropisch gebied, maar door de droogte is er niets over dan dorre zandvlaktes.  Maar zoals onder elke condities ter wereld, weet flora en fauna ook hier te (over)leven. Om te beginnen vormt La Tatacoa de natuurlijke habitat van de ratelslang, waar de woestijn zijn naam aan ontleent. Ook schildpadden, schorpioenen, spinnen, roofvogels en zelfs alligators en wilde katten vinden het een prettige plek. Cactussen die wel vijf meter hoog kunnen worden, maken het beeld van een klassieke woestijn helemaal af.

Slapen in de woestijn

Een nachtje slapen in de woestijn is – ondanks dat je de meeste van de bovenstaande dieren en insecten niet in je tent wilt aantreffen – een prettige ervaring. De sterrenhemel is verbluffend, net als de totale rust die op je neerdaalt. De sterren zijn overigens niet alleen met het blote oog te aanschouwen, de woestijn is namelijk ook een heus observatorium rijk.

Je kunt tenten en slaapzakken huren om echt midden in de woestijn te slapen (naast het observatorium), maar er zijn ook enkele simpele pensionnetjes te vinden in en rond de woestijn. Bijvoorbeeld deze:

Noches de Saturno – Cusco

‘Nachten van Saturnus’, een betere naam hadden wij niet kunnen bedenken voor een hotelletje onder de sterrenhemel. Noches de Saturno heeft drie kamers ter beschikking en een kampeerterreintje. De hitte verdring je in het heerlijke zwembadje dat erbij hoort. Vanzelfsprekend heeft een hotel in de woestijn geen website, dus reserveren kan alleen telefonisch: 313 30 558 98 of 312 427 0011. Vraag naar Moises Cleves Castañeda. Is je Spaans niet zo goed, laat het hotel waar je de nacht ervoor verblijft de reservering doen.

Hotel La Casona – Villavieja

Een simpel hotelletje in Villavieja aan de rand van de woestijn. Naast twee kamers is er ook een slaapzaal. Niet super comfortabel, maar wie maalt daarom als je alleen maar wilt slapen, slapen, slapen na een lange dag in de woestijn. Meer info.

Tatacoa, do’s en dont’s

  • Meest interessante plekken: Las Lajas, Doche, San Nicolás, El Cardón, La Venta en El Cuzco

  • Ga niet alleen op pad: de woestijn is met 330 vierkante kilometer niet extreem uitgestrekt, maar zeker groot genoeg om in te verdwalen door het ontbreken van belangrijke ‘landmarks’

  • Het is er warm en droog. Draag dus een hoofddeksel, smeer je goed in (beter nog: draag een dun shirt met lange mouwen en lange dunne broek). En neem heel veel water mee

  • ’s Nachts is het koud, dus warme kleding mag ook mee in de backpack

  • Van Bogota naar Neiva duurt per auto of bus een uur of zes. Van Neiva naar Villavieja kost je 45 minuten per taxi of openbaar vervoer. En van Villavieja naar de woestijn kost je 15 minuten