//Update: Toeristenvluchten naar Colombia waarschijnlijk vanaf november
liegen naar Colombia covid

Update: Toeristenvluchten naar Colombia waarschijnlijk vanaf november

Op 1 september zou Colombia het internationale luchtverkeer weer opstarten. Nu die datum dichterbij komt, lijkt het iets genuanceerder te liggen. Lees onderaan dit bericht de laatste updates.

Vaak krijg ik de vraag: ‘hoe gaat het met de coronapandemie in Colombia?’ ‘Momenteel niet goed’ is het antwoord. Op het moment van schrijven worden er 10.000 mensen per dag besmet en gaan er circa 350 mensen per dag dood aan het virus. Onder meer in de steden is het virus aanwezig. Bogotá is de grootste brandhaard waardoor de meeste wijken eind juli en begin augustus weer twee weken in strengere lockdown gaan of zijn gegaan. De ziekenhuizen hebben hun maximale opnamecapaciteit namelijk bijna bereikt.

Piek

Als lichtpuntje moet gemeld worden dat de piek in de besmettingen in augustus moet komen. Als de dalende trend daarna inzet, worden ook versoepelingen verwacht. Al eerder was aangekondigd dat het internationale luchtverkeer op 1 september zou opstarten. Dat geldt nog steeds zo, al staat september vooral in het teken van probeersels, als diverse bronnen melden. Het zullen vooral proefvluchten zijn om te kijken hoe Colombia internationale reiziger weer veilig het land binnen kan laten. Ook zakelijke reizigers zullen in september weer welkom worden geheten.

November

In oktober zijn ook andere passagiers welkom, maar dan alleen als je op doorreis bent. Wat dat precies betekent is niet bekend, maar waarschijnlijk mag je dan de luchthaven niet verlaten, maar wel een ander vliegtuig pakken. In november moet de normale ‘dienstregeling’  worden opgepakt en moeten de toeristische vluchten weer aanvangen zoals voor maart het geval was.

Wachten op officiële berichten

De plannen voor het opstarten van internationaal vliegverkeer zijn niet officieel bekend gemaakt door de overheid, maar wel al verschenen op onder meer de website van een Colombiaans radiostation. Naast dat het onofficiële berichten zijn, zal de overheid zeker de plannen afstellen op het aantal corona-gevallen in de komende maanden. Zie de maand november dus niet als een zekerheidje, maar als een streven, of een mogelijkheid. Bovendien is er dan een kans dat je eerst 14 dagen in quarantaine moet en dat zal bijna elke reiziger afschrikken. Internationaal wordt er echter gesproken over een verplichte coronatest op luchthavens. Dat zou een goede oplossing zijn om snel verder te kunnen reizen. Bij aankomst een test afnemen, een paar dagen wachten op de uitslag en bij groen licht doorreizen.

Tweede golf

Er hangt dus veel af een zogenoemde tweede golf. Komt die er wel of blijft die uit? Feit is dat het coronapandemie in Colombia anders verloopt als in Azië en Europa. Daar was men in veel gevallen net te laat met het afkondigen van strikte maatregelen en greep het virus om zich heen. Na een heftige, maar relatief snelle piek gaat het nu relatief goed. Europa is de laatste weken massaal vakantie aan het vieren.

In tegenstelling tot de situatie in Azië en Europa, had Colombia het virus in de maanden maart en april goed onder controle. Een zeer snelle en strikte lockdown werkte prima. Daarna werden de regels versoepeld om de economie weer op gang te trekken. Sindsdien zijn – logischerwijs – weer meer mensen besmet geraakt.  

Colombia vertrok dus vanuit een positie waar het de controle had. En verloor die controle. Europa deed het precies andersom. Het is dus de vraag of Colombia de controle weer terug kan krijgen en die ook kan behouden. Anders zit er weinig anders op dan te wachten op een medicijn. Mogelijk is dat medicijn er nog dit jaar, maar dan volgt nog de productie en de verspreiding. En dat gaat nog wel een tijdje duren.

Achtergrond

Er zijn overigens diverse redenen aan te wijzen waarom de coronapandemie in Zuid-Amerika nog altijd woekert. Als een van de belangrijkste redenen wordt de economische situatie en structuur genoemd. Veel mensen proberen rond te komen van baantjes in het informele circuit. Zij werken dus niet voor een vaste werkgever of met een vast contract, maar bijvoorbeeld als huishoudelijk hulp, klusjesman of kindermeisje. Beroepen waarvoor je niet thuis kunt blijven en vaak bij verschillende huishoudens over de vloer komt. Ook kent Latijns-Amerika een relatief jonge bevolking. En overal ter wereld is vooral de groep van 20-39 jarigen oververtegenwoordigd in het aantal besmettingen. Hoe groter die groep in een land of werelddeel, hoe meer besmettingen er zijn.

Update 18 september

Vanaf 21 september laat Colombia weer internationale vluchten toe. Na een voorzichtige opstart moeten er in oktober minimaal 15 bestemmingen op het programma staan.

Na het sluiten van de vliegvelden eind maart gaat de Colombiaanse luchthavens vanaf 21 september weer open voor internationaal luchtverkeer. In eerste instantie laat het vluchten toe vanuit de regio: Brazilië, de VS, Bolivia, Mexico, Ecuador, Dominicaanse Republiek en Guatamala. Vanaf oktober komen daar waarschinlijk landen als El Salvador, Panama, Peru, Chili, Uruguay en Venezuela bij. Ook lijken Argentinië, Canada, Frankrijk, Spanje en Duitsland zich bij het rijtje aan te sluiten. Wanneer er ook weer vluchten van en naar Nederland zijn is nog niet bekend.

Wat precies de regels zijn rondom het vliegen is nog niet exact bekend, al melden verschillende bronnen dat Colombia als voorwaarde stelt dat reizigers (naar Colombia) een negatieve Covid-19 kunnen overleggen van maximaal vier dagen oud. Ook zijn mondkapjes verplicht op de luchthaven en in het viegtuig en een online formulier invullen op de website van de Colombiaanse immigratiedienst.

Beeld: Unsplash, Jerry Zhang