Uit eten in & rondom Bogotá: dit is waar de rijen staan

Uit eten in & rondom Bogotá: dit is waar de rijen staan

Van reserveren houden Colombianen niet zo. Dus ze gaan naar het restaurant toe en kijken of plek is. Vol? Dan wacht je gerust een half uur voor de deur voordat er een plekje vrijkomt. En hier staan die rijen (als teken van populariteit).

Granja Naranja

La Granja Naranja – of wel de oranje boerderij – vind je in Sopó, net buiten Bogotá.  Gezeten in het groen, met uitzicht op de bergen en omringd door dieren, kun je genieten van de beste producten uit de streek. Verwacht dus Arepas (maïskoeken), prima kip en forel (trucha) van de grill. Maar ook pizza’s en hamburgers kun je er eten. La Granja Naranja richt zich vooral op families.

La Huertana

Redelijk vergelijkbaar met Granja Naranja is La Huertana in Subachoque, ook net buiten Bogotá. Terwijl de kids zich vermaken op het grote grasveld, doen pa en ma zich tegoed aan de beroemde arepa’s of een goed stuk vlees van de grill. La Huertana is vooral populair onder de welgestelde Bogotanen. De prijzen zijn voor Colombiaanse begrippen aan de hoge kant, maar voor de Westerse toerist heel behapbaar.

Lees meer over La Huertana in ‘Het Colombiaanse dorpsleven: San Francisco’

Andres Carne del Res

Naar Andres Carne del Res –  we hebben het over de hoofdvestiging in Chia –  ga je niet voor het eten. Dat is best in orde hoor, dat is het niet, maar het is vooral de belevenis die telt. Je kunt er namelijk dansen – bijvoorbeeld op de tafel – en het restaurant hangt vol met rare snuisterijen. Een prima plek voor vrijgezellenfeesten en voor uitgelaten toeristen. Colombiablog was er 2 jaar geleden.

Crepes & Waffles

Bogotá – maar ook de rest van Colombia – is bezaaid met restaurants van de Crepes & Waffles-keten. Het succes is dan ook ongeëvenaard. Je kunt er namelijk feestmaaltijden eten: dunne pannenkoeken met hartige vulling en als dessert huisgemaakt ijs. De kwaliteit is goed en de prijzen zijn heel behapbaar. Bovendien werken er alleen maar dames in de keuken en bediening. Dat zijn alleenstaande moeders die dankzij het sociaal bewogen Crepes & Waffles hun hoofd boven water kunnen houden.

Wok

Colombianen zijn gek op lunchen buiten de deur. Zeker in het weekeinde. Dan trekken ze er met heel de familie op uit. Bij Wok – een keten van Aziatische restaurants – kun je dan rond het middag uur nog wel een tafeltje bemachtigen, maar vanaf 13.00 uur sta je al in de rij. Bij Wok eet je Sushi (vers voor je gemaakt), wokgerechten van allerlei aard en tot slot een heerlijk toetje. Onze favoriet: de zijdezachte crème bruléé met een subtiele twist van limoen en het chocoladetaartje. Net als bij Crepes & Waffles geldt: goede kwaliteit, scherpe prijzen.

Osaka / Osk

Als je de naam ziet – Osaka (ook wel aangeduid als ‘Osk’) – dan verwacht je Japans eten. Dat is echter deels waar, want Osaka – of Osk dus – haalt ook veel ingrediënten en bereidingswijzen uit Peru. Het is een ware fusion-keuken.  Je eet er bijvoorbeeld gegrilde garnaal met rode curry. Wel aan de prijs, maar elke peso waard. Op de website staat dat je kunt reserveren en doe dat ook vooral!

Osaki

Van Osaka naar Osaki is er maar één letter verschil. Osaki is echter puur Aziatisch en heeft geen oog voor Peruviaanse invloeden. Geen enkel probleem, want hier eet je ook meer dan uitstekend. Osaki heeft inmiddels 4 vestigingen in Bogotá.

Uit eten in Bogotá, de tips:

> Zijn ze open? In Nederland sluit een restaurant meestal op maandag z’n deuren, in Colombia is dat gek genoeg soms op zondag. De hierboven beschreven restaurants doen dat niet, maar veel restaurants gaan zondagavond wel ietsje eerder dicht dan doordeweeks.

> Colombianen zijn niet zoals Spanjaarden late eters. Waar je in Spanje vaak tot na middernacht een restaurant in kunt duiken, houdt het voor veel restaurants in Bogotá wel om 20.00 uur of 21.00 uur op. Uit eten gaan is hier dan ook meer iets voor de lunch.

> Voorkom de rij en kom vroeg. Zeker in de weekenden wordt er in Bogotá massaal buiten de deur geluncht. Bij populaire restaurants als hierboven beschreven stroomt het publiek dan vanaf een uur of twaalf toe. Tussen 12.00 uur en 12.30 uur kun je bijna overal nog wel een plekje vinden, maar hoe later het wordt, hoe drukker. Wie om 13.30 uur aan komt, moet vaak aansluiten in de rij, want reserveren is als gezegd niet zo gebruikelijk.

> Hoe hoog is de fooi? Bij restaurants in Colombia vragen ze normaal gesproken of de bediening op de rekening mag worden gezet. Als je de bediening goed is, dan stem je daar mee in. Na het betalen van het totaalbedrag – uitgesplitst in de gegeten en gedronken zaken én de ‘servicios’-hoef je dan dus geen fooi meer achter te laten.

> Liever thuisbezorgen? Colombia is het land van de ‘domicilios’. Ideaal als je een keertje in je Airbnb-verblijf of op je hotelkamer iets wilt eten. Bestel je eten dan via de populaire Rappi-app.