//UPDATE 1 JUNI : Op reis naar Colombia. Wanneer kan dat weer?
Gadgets Colombia

UPDATE 1 JUNI : Op reis naar Colombia. Wanneer kan dat weer?

Nu in Nederland de corona-maatregelen steeds soepeler worden, denken sommige mensen alweer aan vakantie in het buitenland. Maar zit een rondreis in Colombia er ook al weer spoedig in? We beantwoorden het aan de hand van de meest gestelde vragen:

Zit Colombia nog in een lockdown?
Wereldkampioen lockdown verlengen. Dat is Colombia langzaam aan het worden. Sinds het begin van de lockdown die begon in maart is de termijn van het verplicht binnenzitten steeds weer verlengd. Soms met twee weken, dan weer met een maand. Versoepelingen zijn er gekomen, maar ze wegen nog niet op tegen te restricties. President Duque spreekt dan ook al over een van de ‘langste lockdowns ter wereld’ en de toonaangevende vrouwelijke burgemeester van Bogotá – Claudia Lopéz – lijkt langzaamaan haar wens in te willigen. Lopéz sprak in maart al over een mogelijke lockdown van 18 weken en Colombia en het relatief zwaar getroffen Bogotá zijn aardig op weg.

Is Colombia dan zo zwaar getroffen door het coronavirus?
Door het snelle handelen en strenge regels valt dat best mee. Op 1 juni spreken de officiële cijfers over 939 doden en ruim 29.000 besmettingen. Op een bevolking van 50 miljoen mensen is dat – hoe erg ook – te overzien. Nederland telt ruim 46.000 besmettingen en bijna 6.000 doden (cijfers 1 juni).

Update 11 juni:
Nederland: 48.251 besmettingen en 6.044 sterfgevallen.
Colombia: 43.682 besmettingen en 1.433 sterfgevallen.

Waarom is de lockdown dan nog niet opgeheven?
‘Flattening the curve’ – er is geen woord Spaans bij – is ook hier het toverwoord. Waar in Europa de meeste landen snel een flinke piek zagen in het aantal besmettingen, daar zit Colombia niet te wachten op een piek van Andes-proporties. Dat zou het zorgsysteem niet aankunnen. Bovendien won het door gelijk streng te zijn in de maatregelen tijd om meer ziekenhuisbedden te creëren. In de eerste maanden van de lockdown groeide het aantal nieuwe besmettingen gestaag. Langzaamaan zijn bedrijven weer opgestart en meer mensen op de been, waardoor het aantal besmettingen nu stijgt. Dat zal in juni, juli doorgaan, is de voorspelling. In augustus moet dan de piek bereikt zijn.  

Wanneer lijkt Colombia naar het ‘nieuwe normaal’ te gaan?
Gezien de verwachte piek in augustus, moet het normale leven  -in hoeverre dat kan – per 1 september weer vorm krijgen. Dan gaan de scholen weer deels open en moeten internationale vluchten weer opstarten. In juli staan wel al de eerste nationale vluchten gepland.

Welke restricties gelden er nog per 1 september?
Daar is op dit moment nog geen antwoord op te geven. Feit is dat de overheid bijna wekelijks per regio kijkt of de huidige maatregelen kunnen worden opgeheven, gelijk moeten blijven, of moeten worden verzwaard. Zo is in sommige delen van Bogotá de lockdown begin juni weer verzwaard. Ook is nog niet bekend of reizigers die na 1 september naar Colombia komen in quarantaine moeten.