Vakantie met een missie: vrijwilligerswerk

Vakantie met een missie: vrijwilligerswerk

Je hebt ze in heel Zuid-Amerika: sloppenwijken. Colombia is er geen uitzondering op. In Bogota staan talloze huisjes van spaanplaat opgestapeld tegen de bergwanden. En wie in Cartagena landt, hoeft maar even naast de landingsbaan te kijken: daar waar niemand wil wonen, hebben toch mensen – noodgedwongen – hun huis gevonden.

Ontwikkelingsland

Colombia is een ontwikkelingsland met voldoende problemen. Hoewel de economische situatie rap verbetert (de economie groeide de laatste jaren met 4 tot 5 procent per jaar), leven veel mensen in armoede. Het ministerie van planning (DNP) en het ministerie van statistieken (DANE) rapporteerde in 2014 dat 23 miljoen Colombianen arm zijn en 6 miljoen zeer arm. Op een totale bevolking van 47 miljoen is dat een gigantisch aantal. Ruim meer dan de helft moet knokken voor zijn bestaan. Voor het totaalplaatje mogen ook de cijfers van de Wereldbank niet ontbreken. In 2004 becijferde dat liefst 47% van de Colombianen onder de armoedegrens leefde. In 2012 was dit gedaald naar 32%. Een enorme afname, maar altijd nog geen reden om te juichen.

Vrijwilligerswerk

Als ontwikkelingsland kent Colombia veel tienerzwangerschappen, weeskinderen en sneeuwt onderwijs onder voor de armsten. Gelukkig zijn er tal van organisaties en programma’s die zich inzetten voor de kansarmen. Reizigers die op zoek zijn naar meer dan zon, zee en vertier, kunnen een deel van hun verblijf in Colombia besteden als vrijwilliger.

Een aantal vrijwilligersprojecten op een rij:

Fundacion Hogar Esperanza – Bogota

Vrijwilligerswerk in een jongenshuis in Bogota. Via Fundacion Hogar Esperanza worden 19 jongens met gedragsproblemen opgevangen. Ze gaan naar school en hebben contact met familie, maar hebben hulp nodig om hun sociaal-emotionele problemen onder controle te krijgen. Studenten die stage willen lopen voor hun studie psychologie, pedagogiek of sociaal werk komen in aanmerking voor vrijwilligerswerk.

Fundacion Juan Felipe – Cartagena

Een kwart van de tienermeisjes in Cartagena krijgt te maken met een zwangerschap. Dat een dergelijke situatie leidt tot schooluitval is niet erg verwonderlijk. Via Fundacion Juan Felipe krijgen ze toch een opleiding.