Ver vliegen voor beginners: zo ga je slim op reis

Ver vliegen voor beginners: zo ga je slim op reis

Voor de meeste Colombia-reizigers is het niet de eerste keer dat ze lang in het vliegtuig zitten. Maar is dit wél je eerste lange trip, lees dan snel deze tips.

#1 Neem je eigen eten en drinken mee aan boord

Zeker als je rond etenstijd (lunch, diner) vliegt, kan het slim zijn om in je tas wat proviand te stoppen. Je krijgt natuurlijk eten aan boord op een lange vlucht, maar dat is pas na het inchecken, boarden en opstijgen. Voor je het weet ben je twee uur verder. Met een dorstige keel of hongere maag is dat best lang.

#2 Kies slim je stoel

Heb je een korte overstap of wil je vooraan in de rij voor de douane staan, in plaats van achteraan, dan is een stoel reserveren vooraan in het vliegtuig handig. De voorste rijen per compartiment bieden meestal het meeste beenruimte. Het nadeel is dat ouders met kleine kinderen hier ook vaak worden neergezet. Geen zin in een jengelend kind naast je? Blijf dan bij de voorste rijen uit de buurt.

#3 Board niet als laatste

Lang ging ik zelf graag als een van de laatste aan boord. Je laat alle drukte dan eerst aan je voorbij gaan en stapt dan rustig in. De laatste jaren is de tendens op vluchten dat mensen steeds meer handbagage meenemen. Wie laat aan boord gaat ziet dan vaak dat de bagageruimtes volzitten.

#4 Accessoires die je niet mag missen

Je krijgt een koptelefoontje van de luchtvaartmaatschappij voor het entertainmentsysteem, maar die zijn vaak van dusdanige kwaliteit dat je de film nauwelijks kunt volgens. Neem dus je koptelefoon (liefst met ruisonderbreking) mee aan boord en je kunt je film veel beter volgen. Ook filtert het de geluiden van (snurkende) medepasagiers weg. Verder fijn: opblaasbaar nekkussentje en een warm vest. Ook neem ik altijd een setje reservekleding mee. Het zal niet de eerste keer zijn dat je het drinken of eten van dat kleine, wiebelige vliegtuigtafeltje over jezelf heen stoot (en anders doet je mede-passagier het wel).

#5 Zet je laptop of tablet vol films, boeken en muziek

In het vliegtuig heb je genoeg entertainment, maar in de vertrekhal niet. Bij vertraging is het fijn als je even een filmpje kunt kijken of je eigen tablet. De meeste streamingdiensten maken het mogelijk om films ook offline te kijken of muziek offline te luisteren. Een stapel digitale boeken, tijdschriften en kranten doet het ook altijd goed.

#6 Een tas in je tas

Een deel van je handbagage zal je tijdens de vlucht waarschijnlijk niet of nauwelijks aanraken. Dat heb je gewoon bij je voor de zekerheid of omdat het breekbaar is. Andere spullen en kostbaarheden heb je het liefst op je schoot of dicht bij je. Stop die als het even kan in een los tasje in je handbagage. Voordat je je handbagage opruimt, haal je die tas met essentiele spullen eruit en hoef je niet steeds in het bagagevak te graaien. De tas-in-de-tas methode werkt ook als je zwaar beladen op reis gaat. In je ruimbagage mag 23 kilo mee, maar soms ga je daarover heen. Niet altijd knijpt de grondstewardess een oogje dicht. Door al een tasje met mogelijk overgewicht binnen handbereik in je koffer te stoppen, gris je dat er snel uit. In dat tasje zitten dan natuurlijk de wat onbelangrijkere spullen. Dat tasje met teveel aan bagage kun je altijd nog in een andere koffer stoppen, proberen in je handbagage te proppen of nog even snel afgeven aan de persoon die je op de luchthaven heeft afgezet. Thuis je koffer wegen is natuurlijk ook een optie, al is dat vaak minder secuur dan de weegschaal bij de incheckbalie.

#7 Bonus: wat te doen bij overboeking

Soms is je vliegtuig overboekt. Dan staan er dus meer mensen op de passagierslijst dan dat er in het vliegtuig passen. Als dat zo is, krijgen sommige passagiers het aanbod om een volgende vlucht te nemen tegen een vergoeding. Zo’n geldbedrag of korting kan leuk zijn, maar soms is het noodzakelijk om toch je vlucht te nemen. Dat kan het slim zijn om te melden dat je een overstap hebt (in het geval dat echt zo is), dan is de kans groter dat je wél mag vliegen, omdat je dan een andere status hebt voor de vliegtuigmaatschappij. Een flinke tijd geleden overkwam mij dat namelijk ook. Bij een van mijn eerste bezoeken aan Colombia, was de vlucht op de terugreis overboekt. Ik kreeg te horen dat ik niet mee kon, maar vond dat vervelend omdat ik geen extra vakantiedagen meer had. Een medereiziger met verstand van zaken vroeg mij of ik toevallig een overstap had (jazeker, in Madrid) en toen ik dat meldde mocht ik plots wél mee. Blijkbaar geldt er voor overstappers een andere status.