Dit zijn de 10 beste vliegtips voor Colombia

#1 Wanneer reizen?
In de zomermaanden en in de kerstvakantie betaal je de hoofdprijs. Dat weet iedereen. Ben je dus niet aan de schoolvakanties gebonden, kies dan voor een ticket in het laagseizoen. Dat is de periode februari-mei of september-november. Bovendien reis je dan binnen Colombia ook in het laagseizoen, want de schoolvakanties zijn hier ook in de zomer en rondom kerst.
#2 Goedkope vliegtickets Colombia
Een goede tip is om via skyscanner.nl de ticketprijzen in de gaten te houden. Je kunt namelijk simpel de optie ‘prijs-alert’ aanvinken waarna je automatisch een mailtje krijgt als de ticketprijzen zakken. Ticketprijzen zijn in het hoogseizoen 1.000-1.200 euro, in het laagseizoen 650-800 euro. Vroegboekers hebben meestal een goede prijs, al kan te vroeg boeken ook in je nadeel werken, omdat vliegmaatschappijen vroegboekers als zekerheidszoekers zien. Bovendien heeft KLM regelmatig kortingsacties richting Bogota.
#3 Wat is de beste vliegmaatschappij?
KLM vliegt rechtstreeks op Bogota en daarvan is bekend dat de service goed is. KLM is – buiten speciale kortingsacties om – vaak niet de goedkoopste. Terug naar Nederland stopt KLM overigens nog wel even in Cali. Dat is een kort oponthoud om extra passagiers op te halen, maar wel goed om te weten. AirFrance vliegt meestal via Parijs. De overstap is vaak kort, dus het kan zijn dat je moet haasten. Voordeel is dat je totale vluchtduur zo beperkt blijft. Iberia was lang – voordat KLM directe vluchten ging aanbieden en Iberia de terugvlucht via Madrid én Londen liet gaan – de ideale luchtvaartmaatschappij om naar Colombia te vliegen. Je vliegt dan heen alleen via Madrid. De ervaring leert dat Iberia wel vaak oudere vliegtuigen heeft zonder entertainment aan boord. Groot voordeel is het upgrade-beleid. Colombiablog.nl werd al 3 maal – op basis van haar gratis aangevraagde Frequent Flyer pas – geupgrade naar de Business Class. Steeds op de terugvlucht. Avianca is niet zo’n bekende maatschappij in Europa, maar de ervaring leert dat ze prima toestellen en vriendelijk personeel hebben. Ook goed is Lufthansa, de tussenstop is dan op het immense vliegveld van Frankfurt. Ga je met een prijsvechter, kijk dan wel goed om je niet extra moet betalen voor koffers, je stoel en eten en drinken aan boord. Goedkoop kan dan opeens duurkoop worden. Ken je de aanbieder helemaal niet, zoek dan naar recensies online. Zo vonden wij er een – we noemen geen namen – waarbij de tendens in de recensies was: ‘onvriendelijk personeel, oud vliegtuig, geen geld terug bij vertraging, smerig eten.’ Dan moet je wel heel erg van budgetreizen houden wil je daar aan boord stappen.
#4 Vergeet je Frequent Flyer pas niet
De meeste vliegmaatschappijen bieden een gratis Frequent Flyer pas aan die je kunt aanvragen via de website. Je spaart zo punten die je later kunt inzetten voor kortingen en je maakt een grotere kans op een upgrade naar Business Class (zie het voorbeeld van Iberia).
#5 Combineer bestemmingen
Een optie is om je Colombia-reis te combineren met een andere bestemming in de buurt. De keuzes zijn legio, maar Colombiablog.nl combineerde een reis naar Bogota al eens met een lange tussenstop in New York. Wij kochten eerst een los ticket naar New York en vanuit daar een los ticket naar Bogota. Het grote voordeel is dat zo’n combinatiereis vaak goedkoper is dan de twee reizen afzonderlijk. Je reist immers toch dezelfde kant uit. Ook wordt de lange reis in delen geknipt en je bent na New York al van je jetlag af. Je kunt ook New York op de terugreis inplannen natuurlijk, als prettig toetje. Eveneens verleidelijk: een lange overstap op Curaçao.
#6 Vliegen via Amerika
Hoewel er vaak voor gewaarschuwd wordt, blijkt het in de praktijk best mee te vallen; een tussenstop op een Amerikaanse luchthaven. Doordat de veiligheidsmaatregelen streng zijn, zou je wat sneller je aansluiting kunnen missen is de gedachte. Let bij een tussenstop er wel altijd op of je bagage automatisch meevliegt, of dat je een tijdrovende tocht langs de bagageband moet maken. Als je met dezelfde maatschappij vliegt, dan heb je normaal geen omkijken naar je bagage, maar vraag het bij vertrek voor de zekerheid bij de balie.
#7 Overstaptijd
Colombiablog.nl houdt de reisduur het liefst zo kort mogelijk. Dat doe je natuurlijk door voor een korte overstaptijd te kiezen. In de praktijk gaat dat bijna altijd goed en mocht je de aansluiting missen, dan is er vaak snel een volgende vlucht waar je op mee kunt. Bedenk van te voren wel goed hoe groot de luchthaven is, waar je moet overstappen. Veel Europese luchthavens zijn gigantisch en dan moet je vaak van de Europese naar de internationale terminal. In Madrid moet je bijvoorbeeld een ondergrondse shuttle-trein in. Weet ook dat intercontinentale vluchten zelden op tijd weggaan. Een uur later vertrekken is eerder regel dan uitzondering omdat de vluchttijd op het ticket vaak korter is dan de werkelijke vluchttijd.
#8 De plaats in het vliegtuig
Raam of gangpad, iedereen heeft andere voorkeuren, maar er zijn zeker tactieken om een betere plaats in het vliegtuig te hebben. Wie vroeg boekt kan ook al vroeg zijn plaats in het vliegtuig bepalen. Helemaal voorin zitten meestal de ouders met baby’s, omdat daar de reiswiegjes bevestigd kunnen worden. De kans op babygehuil is daar dus groter. Wel heb je op de allereerste rij van de Economy Class meer beenruimte. Helemaal achterin zit je vaak dicht bij het toilet – dus daar is veel aanloop van mede-passagiers en dus vaak onrustig – maar op de achterste rij heb je ook weer niemand achter je zitten. Je kunt dus extra bagage achter je stoel kwijt en je stoel zonder gene zover mogelijk naar achter klappen. En je hoeft niet heel het vliegtuig door om even naar het toilet te moeten natuurlijk.
#9 Haantje de voorste loont
Mensen die zo snel mogelijk het vliegtuig in willen is vaak bloedirritant. Het stijgt toch niet eerder op. Maar vergis je niet. Colombianen die in Europa wonen en voor familiebezoek terug naar het geboorteland gaan nemen best veel cadeautjes mee, zul je merken. De luiken voor de handbagage zitten vol voordat je het weet. Dus als je relaxed als laatste het vliegtuig betreedt kan je ruimbagage wel eens meters verder moeten worden opgeborgen. En dat is ook knap irritant.
Nog meer haantje-de-voorste-gedrag dat in je voordeel kan werken is een stoel voor in het vliegtuig boeken. Je laat bij het uitstappen dan zo dik 200 mede-passagiers achter je waardoor je een stuk sneller door de douane bent. Dat kan op drukke dagen best 40 minuten schelen. En dat is na zo’n lange reis echt wel prettig.
#10 De terugvlucht
Eerlijk is eerlijk, de bagage drop-off bij de KLM is ook niet razendsnel – je moet tegenwoordig zelf je koffer in zo’n machine stoppen, maar als hij te zwaar is, weigert het apparaat – maar op Colombiaanse luchthavens kunnen ze er ook wat van. Het advies is om echt wel 3 uur van te voren op de luchthaven te zijn, omdat de rijen vaak lang zijn. Vergeet vooraf niet om even je paspoort te laten zien bij de Aeronautica Civil voor een stempeltje. Op de luchthaven van Bogota is dat een kantoortje midden op het luchthavenplein waar je zo klaar bent. En moet je naar het vliegveld tijdens het spitsuur, reken dan ook extra reistijd voor een taxi. En dan de laatste tip: koop je souvenirs niet op de luchthaven. De luxe pakken Colombiaanse koffie vind je ook gewoon in de supermarkt, maar voor een fractie van de prijs.