Vliegen naar Colombia, deel 2: nóg 5 (niet te missen) tips

Vliegen naar Colombia, deel 2: nóg 5 (niet te missen) tips

Eerder schreef ik al 5 tips over het vliegen naar Colombia. Recent vloog ik weer en nieuwe zaken vielen mij op. Tijd voor een update.

#1 Maak een eerlijke prijsvergelijking

In mijn vorige blog schreef ik al over het ontbreken van transparantie bij het vergelijken van ticketprijzen. Op de heenweg (Bogota-Amsterdam in mijn geval) zat een koffer van 23 kilo niet inbegrepen bij mijn ticketprijs. Die kon ik wel los bijbestellen voor 40 euro. Gek genoeg mochten mijn kids elk wel een koffer van 23 kilo meebrengen zonder bijbetalen. Op de terugreis (Amsterdam – Bogota) mochten we alle drie een koffer inchecken zonder bijbetalen. Heb je een mooie ticketprijs gevonden? Kijk dan goed wat inbegrepen is en wat niet

#2 Moet je koffer open? Maak haast!

Op de luchthaven van Bogotá heeft de douane er een handje van om bij de gate nog een aantal reizigers er uit te pikken van wie de koffer open moet. Dit gebeurt over het algemeen vlak voor het boarden. Er worden dan een paar namen omgeroepen en in een aparte ruimte moet je je koffer openmaken. Gek genoeg handelt de douane zonder overleg met het grond- en  cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij. Althans, dat bleek tijdens mijn vlucht. Volgens de stewardess ontbraken nog twee mensen – ze werden opgehouden bij de extra check van de douane – en die die moesten maar snel komen, want anders werd er vertrokken. Dus moet je koffer open, houd dan goed de tijd van het sluiten van de gate in de gaten. Staat er een rij bij de extra douanecheck, vraag – of beter; eis – dat je voor mag. Anders kan je zomaar je vlucht missen.

#3 Breng je eigen koptelefoon

Zowel AirFrance als KLM – de meest waarschijnlijke keuzes voor je vlucht naar Colombia – hebben een aardig multimediasysteem voor je klaar staan. Het scherm is groot en scherp en je kunt uit veel (nieuwe) films kiezen. Een minpunt: het geluid. De bijgeleverde koptelefoon (AirFrance) en oordopjes (KLM) zijn vanzelfsprekend niet van de beste kwaliteit. Neem dus je eigen koptelefoon mee (met kabel) om wél de dialoog te kunnen volgen.

#4 Breng je eigen eten

De warme maaltijd die je aan boord krijgt is helaas geen topkwaliteit. Kip of (tot pap gekookte) pasta is het gebruikelijke aanbod. En voor de grote eter is het ook niet al te veel.  Neem dus gerust je eigen eten mee aan boord. Een goed gevuld stokbroodje bijvoorbeeld. Een zak nootjes doet het ook altijd goed. Zelf vergis ik mij altijd in de tijd van het serveren van de warme maaltijd. Die is vaak later dan gehoopt. Zeker als je vanaf Bogotá via Cartagena naar Amsterdam vliegt. Dan is het eerst een uurtje vliegen naar Cartagena, daar zo’n anderhalf uur wachten en pas op de intercontinentale vlucht krijg je wat te eten. Na een vroege of karige lunch had je dan wel gehoopt een broodje bij je te hebben.

#5 Reis via Parijs

Vanuit Amsterdam kun je direct op Bogotá vliegen. Wel zo relaxed. Maar wel duurder dan een overstap. Overstappen in Parijs (met Air France) vind ik zelf prettig. Er gaan immers veel vluchten naar de Franse hoofdstad (zo kies je zelf je overstaptijd) en bij de paspoortcontrole is het daar vaak opvallend rustig. Het is wel twintig minuutjes lopen van je aankomstgate naar de internationale vertrekgate, maar dat is dus het enige oponthoud. Vertrekt je vlucht met vertraging vanuit Amsterdam naar Parijs? Haast je (voor de zekerheid) dan wel, maar stress niet. De vlucht van Parijs naar Bogotá gaat meestal toch (iets) te laat weg.