Vliegen naar Colombia in augustus: hoe druk is het?

Vliegen naar Colombia in augustus: hoe druk is het?

Sinds mei is het haast wekelijks in het nieuws: de lange wachtrijen op Schiphol. Maar hoeveel extra reistijd moet je nu écht uittrekken? En hoe druk is het op Bogota El Dorado Airport bij aankomst? Alle tips over het vliegen naar Colombia.

Colombiablog vloog eind juni vanuit Bogota naar Amsterdam en twee weken later terug naar de Colombiaanse hoofdstad. De vrees was er om uren in de rij te staan bij zowel aankomst als vertrek op Schiphol. Hoewel we op piekdagen reisden (aldus de website van de luchthaven), viel de drukte erg mee. Op de heenweg (Bogota-Amsterdam) was de rij voor douane om Nederland binnen te komen zelfs ultrakort. Binnen 5 minuten was het gepiept. Bij de bagageband was het een kwartiertje wachten totdat de koffers aankwamen. Ook razendsnel dus. Al met al zaten we binnen één uur nadat we geland waren in de auto naar huis. Een meevaller.

Een dag verschil, een wereld van verschil

Ter vergelijking: een bekende die dezelfde reis één dag eerder maakte vanuit Bogota stond wél lang in de rij voor de douane. Echter, een andere bekende die in dezelfde periode reisde vond het – net als wij – opvallend rustig bij de paspoortcheck. Hoe lang het duurt om Nederland in te reizen is blijkbaar erg afhankelijk van de dag en het tijdstip dat je reist. Wij arriveerden op dinsdagochtend rond 10.30 uur. Wellicht zijn de rijen langer later op de dag. Kun je een vlucht nemen die in de ochtend aankomt, dan lijkt dat zeker een aanrader.

Online inchecken niet mogelijk

Voor de terugreis naar Bogota – het was juli inmiddels – waren we 4 uur van te voren op Schiphol. Het was een donderdag en de vlucht zou om 10.10 uur ’s ochtends vertrekken. Bij aankomst op het vliegveld, net na zessen, was het al erg druk maar nog niet zo druk dat er rijen tot buiten stonden. Aangezien we online niet in konden checken moest dat bij de balie gebeuren. Voetje voor voetje ging het richting grondstewardess, maar na ongeveer 45 minuten hadden we de tickets in handen. Door de douane ging sneller, waardoor we na 1,5 uur na aankomst al bij de gate waren. Wederom: een enorme meevaller.

Bogota: ook druk

Eenmaal in Bogota, bleek de drukte niet alleen een Amsterdams probleem. We konden achter aan sluiten in een rij van zeker tweehonderd meter. In de verte zagen we van de andere kant van het luchthavengebouw nóg zo’n lange rij richting douane gaan. Hoewel de rij redelijk snel opschoof, was het toch een opluchting dat we met kinderen onder de 7 jaar de rij mochten passeren. Inclusief koffer wandelden we 1,5 uur na landen El Dorado uit. In de reguliere rij zou dat waarschijnlijk 30-60 minuten later zijn.

Tips voor het reizen op piekdagen:

– Ten overvloede: kom op tijd. Je mag vanaf 4 uur van te voren op Schiphol aansluiten in de rij, dus zorg dat je er eerder bent zodat je rustig kunt parkeren en naar de vertrekhal kunt lopen.
– Gaat de rij echt te langzaam? Schiet een medewerker aan. Als je dreigt je vlucht te missen (en aantoonbaar op tijd bent), dan moet het personeel van je luchtvaartmaatschappij je helpen.
– Stuur je koffers vooruit: er bestaan speciale vervoersdiensten die je koffers voorafgaand aan de reis thuis op komen halen.
– Boek een vroege vlucht: in de ochtend lijkt Schiphol minder druk te zijn dan later op de dag.
– Bij aankomst in Bogota: houd rekening met een wachtrij van 1,5-2,5 uur. Reis je met jonge kinderen (onder de 7 jaar) of ben je 65+, schiet dan een medewerker aan en vertel dat je in de speciale rij mag.
– Terug naar Nederland: boek een vlucht die in de ochtend aankomt, ivm de drukte
– Kijk of je een stoel zover mogelijk voorin het vliegtuig kunt krijgen. Je bent eerder uit het vliegtuig en staat zo meer voorin de rij. Natuurlijk, haantje-de-voorste spelen is niet ideaal, maar kan bij grote drukte wel lonen.
– Reizen via een ander luchthaven. Al zal je opvallen dat er niet heel veel luchthavens in de buurt zijn die een directe vlucht naar Bogota/Cartagena aanbieden. En vergeet niet: andere luchthavens zijn meestal ook erg druk.