Vliegen van Amsterdam naar Bogota: wat je moet weten

Vliegen van Amsterdam naar Bogota: wat je moet weten

Een retourtje Amsterdam-Bogota maak je waarschijnlijk niet wekelijks. Als voorbereiding op je lange vliegreis 6 handige nice-to-knows.

#1 De vliegduur: circa 10,5 uur

Als je een directe vlucht van Amsterdam naar Bogota hebt geboekt – dat kan via KLM – dan zit je ongeveer 10,5 uur in het vliegtuig. Dat is best lang. Neem in ieder geval mee:

  • Je eigen eten en drinken: natuurlijk is er eten aan boord, maar vaak moet je daar nog een tijd op wachten. Meestal vertrekt het vliegtuig immers later dan op je ticket staat.
  • Je eigen koptelefoon. Die exemplaren van de luchtvaartmaatschappij geven vaak maar matig geluid.
  • Zo’n handig nekkussentje. Maakt vaak het verschil tussen wél een paar uurtjes slaap en net wakker schieten als je indommelt.
  • Een schone broek en shirt: als je het zelf niet doet, doet de passagier naast je het wel: per ongeluk dat bekertje drinken omtikken. Dan is het fijn als je verschoning bij je hebt, al is het maar een korte broek en een t-shirtje.

#2 De beste zitplek: vooraan (scheelt tijd bij de douane)

Zo lang als tegenwoordig op Schiphol duurt het niet bij de douane op Bogota, maar je kunt best wel 1,5 uur in de rij staan als je pech hebt. Zit je pakweg op rij 15 en niet op rij 40, dan laat je zonder moeite een half vliegtuig achter je in de rij staan. Na een lange reis is een half uurtje of drie kwartier winst echt heerlijk.

#3 De voor-rij: vroege instappers hebben wél plek voor hun handbagage

Wedden dat er al een rij voor de gate staat voordat het vliegtuig gaat boarden. Deze ‘voor-rij’ lijkt overdreven. Maar als je als relaxte reiziger die voor-rij negeert en als laatste het vliegtuig instapt, is de kans groot dat alle opbergruimte voor handbagage tjokvol zit. Als vroege instapper voorkom je dat.

#4 Bij aankomst: pinnen of wisselen

Bij aankomst op ElDorado Airport kun je bij de bagageband geld wisselen of pinnen. Meestal is de wisselkoers bij het wisselkantoor niet zo gunstig, dus wissel niet meteen al je vakantiegeld om, maar een klein deel. Pinnen is meestal voordeliger en dat kun je bij vrijwel elk bankkantoor in de stad. Vergeet niet vooraf je bankpas op ‘wereldbetaling’ te zetten.

#5 Check, dubbelcheck je bagage

Zelf meegemaakt: een koffer die pas twee dagen later aankwam in Bogota (die stond nog in Madrid), een koffer die door een of ander hotel al van de band was geplukt (niet mijn hotel) en een mede-reiziger die met mijn koffer al in de taxi zat (onze twee koffers leken als twee druppels op elkaar). Zie je je koffer niet snel op de band, blijf dan niet te lang wachten. Stap op het bagage-afhandelingskantoortje af en vraag op basis van je kofferlabel waar je koffer zich bevindt.

  • Markeer je koffer duidelijk. Zo voorkom je dat een andere reiziger je koffer per ongeluk meeneemt
  • Bewaar je ticketbewijs goed: je kunt het nog nodig hebben
  • Let goed op wat er op en rondom de bagageband gebeurt. Zo voorkom je dat een overijverige medewerker je koffer al van de band tilt en in hoekje zet voor een hotel waar jij helemaal niet verblijft
  • Blijf niet te lang bij de bagageband staan. Zijn de meeste koffers er al af en komt er niets meer op de band, check dan de status van je koffer bij het bagage-afhandelingskantoortje
  • Als het even kan: stop niet je meest waardevolle of onmisbare spullen in de koffer, maar in je handbagage

#6 De taxi: pak een officiële

‘Taxi, taxi’, klinkt het waarschijnlijk als je de terminal uitstapt. Ga niet op die uitnodiging in zoek de officiële taxirij op. Dan weet je zeker dat je met een bonafide taxi te maken hebt en bovendien wordt het kenteken geregistreerd. Vraag voor je instapt wat de prijsindicatie is. Taxi’s in Colombia zijn niet duur. Voor een rit van een half uur betaal je waarschijnlijk rond de 25.000 pesos. Dat is iets van 6 euro. Betaal het liefst gepast, want wisselgeld hebben ze niet altijd – of zeggen ze niet te hebben. Kijk ook altijd voor het wegrijden of al je koffers wel achterin zitten. Extra tip: is het extreem druk (meestal valt het mee) bij de taxistandplaats bij aankomst, kijk dan eens bij het vertrek een verdieping hoger.

Beeld: sidhardha kadamati, Unsplash.com