Vreemde eend in de bijt: Providencia en San Andres

Vreemde eend in de bijt: Providencia en San Andres
Ter hoogte van het Midden-Amerikaanse Nicaragua heeft Colombia ook nog grondgebied. En wel in de eilandjes San Andres en Providencia. Gezien hun ligging, karakteristieken en geschiedenis zijn het twee bijzondere stukjes Colombia.

Een beetje Nederlands

Wie zetten er als eersten voet aan wal op Providencia? Precies: de Nederlanders. De Engelsen vonden dat de ‘Dutchies’ maar hun heil elders moesten zoeken en brachten er hun Jamaicaanse slaven. Katoen en tabak moesten zij verbouwen. De Spanjaarden zien de eilanden ook wel zitten gezien hun strategische positie, maar leggen het in 1635 af tegen de Engelsen.

Pirates of the Carribean

Het strategisch belang werd ook ingezien door Henry Morgan; pirate of the Carribean (lang voordat Johnny Depp zijn filmkostuum aantrok). Hij vond het een uitstekend uitvalsbasis om Spaanse schepen – afgeladen met goud en andere rijkdommen – te overmeesteren. Wie goed zoekt zou nog een deel van zijn schatten kunnen terugvinden op Providencia. Neem je schep dus mee.

Colombiaans grondgebied

Hoewel Colombia de eilanden in 1928 tot haar grondgebied verklaarden, is 300 jaar buitenlandse geschiedenis niet zomaar weg te vagen. Zeker in het begin was de Engelse ziel nog duidelijk te voelen op de eilanden. Nog altijd merk je er veel van het verleden. Veel van de inwoners van San Andres zijn Rastafari. Dreadlocks, reggae en Engels zijn nog overal te zien of te horen.

De verschillen

San Andres en Providencia verschillen aanzienlijk van elkaar. San Andres is vooral de toeristenmagneet met zijn hotels, voorzieningen en stranden. Je vliegt er in twee uur naartoe vanaf Bogota of in minder tijd van een van de andere grote Colombiaanse steden. Hier ga  je heen naartoe om lekker te relaxen onder een palmboom of om te snorkelen of duiken. Nog voordat je land op het vliegveldje van San Andres schieten de zeven kleuren blauw van de zee al onder je door: dit wordt een topvakantie, weet je. Sound Bay is het mooiste strand van het eiland. Maar bij Rocky Cay in het oosten – bijvoorbeeld bij Cocoplum  Hotel weten we uit ervaring – zit je ook uitstekend.

Providencia

Providencia (en het naburige Santa Catalina) is helemaal niet zo toeristisch als San Andres. Er wonen ook maar 4.500 mensen, tegen 75.000 op San Andres. Je hebt hier veel minder hotels en voorzieningen. Het draait vooral om de rust en de natuur. Hier kun je zelfs nog veel beter het onderwater ontdekken dan op San Andres. En je PADI halen natuurlijk. Het binnenland kent vulkanische heuvels en er zijn mangroven. Santa Catalina heeft mooie stranden en oude forten.

Goed om te weten:

  • San Andrés is erg populair onder Colombianen. Zeker tijdens de nationale vakanties (medio december tot en met januari, tijdens Pasen en de maanden juni en juli) is het er druk

  • Providencia bereik je per klein vliegtuigje vanaf San Andres. Satena brengt je er, maar boek vroeg, want Providencia is – gelukkig – niet toegerust op massatoerisme

  • San Andres is een tax-free paradijsje. Veel is hier goedkoper dan op het Colombiaanse vaste land

  • Johnny Cay: op 1.5 km ten noorden van San Andres stad ligt dit eilandje dat je makkelijk per boot bereikt. Witte stranden en cocospalmen, wat wil je nog meer?

  • La Piscinita: het ‘zwembadje’ is ideaal voor snorkelen door haar kalme water

  • Hiking: op Providencia kun je prettig wandelen. Het wemelt er van allerlei kleine kleurrijke hagedissen

  • Nationaal Park McBean: met tien vierkante kilometer is het niet groot, maar Nationaal Park McBean op Providencia laat je kennismaken met verschillende soorten mangroven