Waag je leven… tijdens de Ciclovia

Waag je leven… tijdens de Ciclovia

Ben je op zondag in Bogota, huur dan een fiets en neem deel aan de Ciclovia. Oh ja, er zijn wel wat spelregels.

Eerst de nodige uitleg. De Ciclovia betekent dat er op zondagmorgen tot de vroege middag (7.00-14.00 uur) een aanzienlijk deel van de hoofdstad verandert in een fietspad. Een aantal belangrijke straten wordt dan afgezet voor gemotoriseerd verkeer, waarna er lekker gefietst kan worden. Maar ook hardlopers, skaters, ouders met kinderwagens, hondenbezitters en wat dan niet meer bevolkt de route. En dat is nu precies de reden waarom er spelregels nodig zijn. Niet voor de Colombianen, wel voor de nietsvermoedende toerist.

Beware of the skaters

Nederland houdt van schaatsen en Colombia  – bij gebrek aan ijs – van inline skaten. Ze zijn er goed in ook. En dat laten willen ze laten zien. In een noodvaart razen er tijdens de Ciclovia dus geregeld jonge skaters voorbij. En is er een obstakel? Ze springen er gewoon overheen. Ze houden ook wel van risico’s nemen en duiken soms net voor je neus een andere kant op.

Heuvel = ho

Bogota kent veel wegen en dus ook wat viaducten. Bij elk viaduct moet je echter afstappen en met de fiets aan de hand verder lopen. Waarschijnlijk uit punt van veiligheid, iets waar het nu net op de rest van de route aan ontbreekt.

Keren en afslaan…zonder te kijken

Over je schouder kijken, arm uitsteken en afslaan. Dat is hoe je het normaal leert. Colombianen doen daar niet aan. Je slaat gewoon af. Als net iemand je inhaalt, nou ja, dan heb je dus een ongeluk.

Voorrang?

Er is een duidelijke voorrangsregel in het Colombiaanse verkeer. Wie het hardst rijdt is eerst. Geldt tijdens de Ciclovia, maar ook daarbuiten.

Hoe breder hoe beter

Opa rijdt naast oma en oma rijdt weer naast de kleindochter waar de vader dan weer naast rijdt. En oh, papa heeft nog een hond aan de riem naast zich lopen. Colombianen houden van vier-op-een-rij – of nog meer – tijdens de Ciclovia. Gezellig toch.

Salsa dansend

Lang niet elke Ciclovia-deelnemer kan goed fietsen. Het lijkt soms net op salsa dansen hoe de weg wordt gebruikt. Lekker dynamisch van links naar rechts. De Ciclovia is dan ook om te flaneren, niet om snel te gaan.

Fietsen leren

Elke Nederlander kan fietsen. En behoorlijk goed ook. Die vlieger gaat niet op voor de Colombiaan. Een flink percentage fietst zoals de gemiddelde Nederlander danst: zonder de beoogde motoriek. De Ciclovia is ook een uitgelezen moment om je kind het fietsen te leren. Gewoon midden op de weg.

Even iets anders

Zeker als de zon schijnt is de tijdens de Ciclovia lekker druk. Wie na een verloop van tijd daar even genoeg aan heeft, slaat bijvoorbeeld van de bekende lange straat – La Septima – af de bergen in (bijvoorbeeld ter hoogte van de 82e straat). Let op: de Ciclovia is hier niet van kracht, dus je rijdt tussen het normale verkeer. Een beetje beenspieren zijn wel nodig, want het gaat hier recht omhoog.