Weg van de snelweg: Chocó

Weg van de snelweg: Chocó

De provincie gelegen in het midwesten van Colombia, direct grenzend aan Panama en aan de Stille Oceaan, heet Chocó. Dit is echt toeristisch onontgonnen gebied. Moet je het daarom overslaan? Als geoefend reiziger zeker niet.

Dat de Rijksoverheid Chocó alleen adviseert voor noodzakelijke reizen is nu niet gelijk een affiche om er eens een kijkje te gaan nemen. Dat je een beetje op je tellen moet passen staat vast. In ruil voor een kleine dosis risico krijg je wel het echte Colombia te zien. Toch maar liever niet? Hier lees je wat je mist.

Parque Nacional Ensenada de Utria

Parque Nacional Ensenada de Utria staat niet op de rode of oranje lijst van het reisadvies van de Nederlandse overheid. Daar kun je dus sowieso heen. Of beter gezegd: daar móet je heen. Het nationaal park biedt namelijk de mogelijkheid om walvissen te spotten vanaf land. Zeker in het geboorteseizoen, dat loopt van eind juli tot midden september. De walvissen hebben dan net 8.000 (!) kilometer afgelegd om de koude wateren van Chili te verruilen voor een behaaglijk Colombiaans zeetje. Meer info over walvis spotten vind je hier.

Bahia Solano

Ook als to-go-area bestempeld is Bahia Solano, een dorpje aan de kust. Hoewel je er geen strand hebt, is het toch echt een hotspot. Je kunt er zeer goed diepzeevissen, de jungle in of even verderop op een verlaten strand je in Expeditie Robinson wanen. Bahia Solano is met het vliegtuig uit Medellin te bereiken. Geen overbodige luxe, want de wegen zijn slecht of ontbreken.

Schildpad

Tussen eind augustus en januari kun je op veel plekken langs de Chocó kustlijn schildpadden zien broeden. Je moet dan wel even wachten tot het donker wordt, want dan komen ze massaal aan land. Een verzoek namens de schildpadden: houd wel afstand en respecteer hun rust. Ga het liefst met een lokale gids op pad.

San Pacho Festival, Quibdo

Vanuit Medellin zit je erin een uurtje of acht, gewoon met de bus: provinciehoofdstad Quibdo. We zullen eerlijk zijn, het is geen afstotelijk plaatsje, maar een werkdag tuffen in de bus is normaal gesproken iets teveel van het goede. Behalve tijdens het San Pacho Festival dan. Een festijn van twee weken eind september begint. Inheemse muziek (met sterke Afrikaanse invloeden, veel inwoners stammen oorspronkelijk van slaven af), dans en best wat drank maken dit een onvergetelijke ervaring.
Chocó

Vogels

In het land met de meeste soorten vogels ter wereld is Chocó een van de beste provincies om ze te spotten.Van papegaaien tot toekans, je vindt ze onder meer in de omgeving van Bahia Solano, El Valle (18 kilometer vanaf Bahia Solano)  en in natuurpark Utria.

Hoe kom je er?

Luchtvaartmaatschappij Satena vliegt op Bahía Solano. Denk bij Chocó vooral aan jungle en een gebrek aan wegen. Verplaatsen doe je vooral via kleine vliegtuigjes. In sommige gevallen kun je ook kiezen voor een bootreis over zee of rivieren.

Vaccinaties

Chocó is voornamelijk tropische jungle. Reken erop dat je moet oppassen voor onder andere malaria, gele koorts, DTP en Hepatitis A en B. Win echter medisch advies in welke vaccinaties je nodig hebt voordat je afreist.

Klimaat

Tropisch, veel regen