Rondreis Colombia, must-visit: Medellin

Rondreis Colombia, must-visit: Medellin

Een van de grootste en bekendste steden van Colombia is Medellin. Maar wat is daar allemaal te doen?

Medellin. De stad was in de jaren tachtig hét epicentrum van de drugshandel van Pablo Escobar, maar is inmiddels een van de hipste bestemmingen van Zuid-Amerika. Vanwege het milde klimaat – er heerst een eeuwige lente – en vanwege het vooruitstrevende stadsbestuur. Zo betrekt zij de armste wijken bij de stad via een kabelbaan, roltrappen en een bibliotheek.

The Charlee

Een paar jaar geleden was de populaire tv-show Wie is de Mol in Colombia. De kandidaten verbleven in The Charlee Hotel. Dat is zo’n beetje het hipste hotel van de stad, middenin de populaire uitgaanswijk El Poblado. Het hotel heeft ruime, moderne kamers en een rooftop-bar. Naast de trendy receptie zit een inpandige bar annex nachtclub. Met kamerprijzen van zo’n 200 euro per nacht is The Charlee geen budgettip. Bij ons bezoek aan Medellin een aantal jaar terug sliepen we bij In House, The Hotel. Ook in El Poblado, op een steenworp afstand van The Charlee, maar een stuk voordeliger. Voor een tweepersoonskamer betaalden wij toen zo’n 40 euro per nacht. Inmiddels betaal je daar zo’n 90 euro voor, meldt booking.com.

Tip: vind je een interessant hotel op een boekingssite, mail het hotel dan ook even zelf. Meestal krijg je dan een betere prijs, omdat het hotel dan geen fee aan booking.com kwijt is. Dat kan tot een kwart schelen. Ook belangrijk: in Colombia betaal je als hotelgast een heffing. Die geldt alleen voor ingezetenen, dus als buitenlandse toerist hoef je die niet te voldoen. Zet dat in je mail erbij: dat je graag de kamerprijs wilt hebben zónder Colombiaanse toeristenheffing.

Cerro Nutibara

Als je een beetje een idee wilt hebben hoe Medellin erbij ligt, dan is een bezoek aan Cerro Nutibara een aanrader. Met de metro – Medellin is ook op dit gebied vooruitstrevend – is het uitzichtpunt goed te berieken. Uitstappen bij halte ‘Industriales’ en dan de heuvel op. Het nagemaakte dorpje bovenop – Pueblo Paisa – is een toeristenval, maar laat dat links liggen en loop door naar de diverse uitzichtpunten.
Medellin

Plaza Botero

Hét bekendste plein van Medellin is Plaza Botero. Het staat vol met de beroemde beelden van de Colombiaanse kunstenaar. De wijk erachter is ook een bezoekje waard, want het is lekker volks.

Botanische tuin

De botanische tuin van Medellin is voor iedereen toegankelijk. Ga als het even kan de eerste zondag van de maand, want dan zet een biologische markt z’n tenten op. Inclusief souvenirtjes voor thuis.

Parque Arvi

Vanaf metrostation Acevedo kun je overstappen op een kabelbaan. Deze ‘Metrocable’ brengt je, al scherend over de volkswijken, richting Parque Arvi. Het park torent boven de stad uit en is een prima locatie voor een hike. Boek een gids en ontdek in een uur 3 wat Parque Arvi allemaal te bieden heeft. Oh, en vergeet je warme kleding en regenjas niet. Parque Arvi ligt op bijna 2.600 meter hoogte.
Medellin

In en rond Medellin

Als Narcos je favoriete serie is, dan is een sightseeing-tour rondom Pablo Escobar wellicht iets voor jou. Ben je meer een bloemenmens, bezoek dan ‘Entre Flores’, een park rondom het thema bloemen buiten de stad. Andere bezienswaardigheden: Museo de Antioquia, El Castillo Museo y Jardines, Parque Explora of rustiek buitenwijkje Sabaneta.

Ander uitstapjes: El Peñón de Guatapé op twee uur rijden, of Hacienda Nápoles op 3 uur rijden vanaf Medellin.

Beeld: Unsplash.com