//Zomervakantie: kan ik al weer naar Colombia?
Colombia reis in 2021

Zomervakantie: kan ik al weer naar Colombia?

De vaccinaties in Nederland en België gaan nu zo snel dat een redelijk normale zomer lonkt. Maar kan ik dan ook het vliegtuig pakken naar Colombia? We zoeken het voor je uit.

Om te beginnen: met een recente negatieve PCR-test op zak kun je gewoon naar Colombia vliegen. Er is bij aankomst dan geen quarantaine nodig en kun je gelijk aan je vakantie beginnen. In sommige gevallen is de uitslag van je PCR-test niet op tijd binnen. Ook dat kun je in principe reizen en moet je de PCR-test bij aankomst doen. In afwachting op de uitslag moet je wel in isolatie, aldus de officiële Colombiaanse reizigersinformatie.

Op doorreis

Eenmaal in Colombia hoef je niet steeds weer een nieuwe PCR-test te doen als je binnen het land van A naar B vliegt. Download wel even de CoronAPP. Grote kans dat ze daar niet naar vragen, maar in principe moet je die geinstalleerd en ingevuld hebben.

Wat is er open?

Zoals je ziet maakt de Colombiaanse overheid het je niet echt moeilijk om het land te betreden. Na de enorm strenge regels aan het begin van de lockdown (maart tot september 2020) staat nu alles in het teken van economisch herstel. Hoewel de covid-pandemie Colombia nog altijd flink in zijn greep heeft (eind mei 2021: meer dan 500 doden per dag en 20.000 besmettingen) zijn restaurants, winkels en hotels gewoon geopend.

Koffers pakken dus?

Als je zelf een prik in de arm hebt, kun je in principe dus je koffers pakken. Houd er wel rekening mee dat de ziekenhuizen nog altijd heel vol liggen in Colombia. Vooralsnog probeert de overheid geen lockdowns meer in te voeren – de economische schade zou te groot zijn – maar de situatie kan snel veranderen. Na de landelijke lockdown vorig jaar die vijf maanden duurde, hanteerde de overheid recenter lokale lockdowns. Denk aan het sluiten van bepaalde wijken in de grote steden voor twee weken of weekend lockdowns. Tijdens zo’n lockdown mag je wel sporten of naar de supermarkt. Meestal wordt zo’n lockdown een paar dagen van te voren aangekondigd, waardoor tijd is om te verkassen.

Worst case scenario

Vorig voorjaar sloot Colombia het luchtruim voor maanden. Mocht dat nog een keer voorkomen, wat nu een stuk minder waarschijnlijk is, dan zit je waarschijnlijk niet maanden vast. Bij de vorige lockdown organiseerde KLM een paar humanitaire vluchten per maand. Niet echt de ideale situatie, maar thuiskomen zul je.

Hoe veilig is Colombia?

De coronapandemie is dus nog even niet voorbij – al wordt ook hier flink gevaccineerd – maar als je zelf een vaccin hebt gekregen, hoef dat niet je grootste zorg te zijn. De sociale onrusten zijn dat wellicht wel. Al voor de corona-pandemie gingen veel Colombianen de strijd op voor betere leefomstandigheden en de laatste weken zijn die protesten weer in alle hevigheid losgebarsten. Ze protesteren tegen belastingverhogingen onder de lagere en middenklassen, tegen het politiegeweld, voor beter onderwijs, etc. Voor een beter leven, dus. Vooral in Cali zijn de protesten hevig, maar ook in andere grote steden zijn er regelmatig demonstraties. Om die reden geldt er voor de toeristische gebieden nu de code oranje volgens de Rijksoverheid. Alleen noodzakelijke reizen dus.

Is het echt zo erg?

Het is niet zo dat er op elke hoek van de straat een enorm gevaar dreigt. Toch rommelt het wel. Als je een ervaren reiziger bent, Spaans spreekt en goed na blijft denken, is de kans aanzienlijk dat je je redelijk veilig van A naar B kunt verplaatsen. Is dit je eerste rondreis ver weg van huis? Misschien beter een jaartje wachten.

Bij thuiskomst: 5 tot 10 dagen in quarantaine

Bij thuiskomst in Nederland moet je per 1 juni 10 dagen in thuisquarantaine. Gelukkig kun je na 5 dagen al een test doen. Als die negatief is, vervalt de quarantaine.

Meer tips? Kijk even hier

Beeld: Unsplash.com, Daniel Vargas