Zuid-Colombia: Pasto en Las Lajas

Zuid-Colombia: Pasto en Las Lajas
In het zuiden van Colombia, dicht bij de grens met Ecuador, ligt Pasto. Een plek waar ze carnaval groots vieren.

Carnaval de Negros y Blanco

Van 3 tot en met 7 januari barst het elk jaar weer los: het Carnaval de Negros y Blanco. Het zuidcolombiaanse provinciestadje Pasto is dan even een van de belangrijkste steden van Colombia. Want als zelfs de president op bezoek komt, dan weet je het wel.
Pasto carnaval

Vijf dagen carnaval

De carnavalsweek kent een vaste opbouw met een onder meer een kindercarnaval, een carnavalsstoet die in het teken staat van folklore en een afsluitende tocht door de straten van Pasto op 7 januari. Het Carnaval van Zwart en Wit, speelt zich af op 5 en 6 januari. De vijfde dag van het nieuwe jaar is de dag van de Negros. In de tijd dat Colombia nog slavenarbeid kende, werd op die dag een dreigende opstand de kop ingedrukt door de slaven een dag vrij te geven. Waar op 5 januari zwart de prominente kleur is – iedereen is zwart geschminkt en diverse locaties in de stad zijn met zwart behangen – voert op 6 januari wit de boventoon.

Zeepsop

Voor de doorgewinterde carnavalvierders is er in Pasto genoeg te beleven elke eerste week van januari. Wie één dagje carnaval wel genoeg lijkt, kan echter ook met een gerust hart naar Pasto afreizen. Al is het maar omdat tijdens de carnavalsweek op elke straathoek wel een zeepsop-gevecht plaatsvindt (iedereen is gewapend met een spuitbus waar slierten zeepsop uit komen). Koop een spuitbus en doe mee.

Las Lajas

Maar Pasto is ook een prima uitvalsbasis voor een dagtrip naar Las Lajas. De imposante basiliek in Gotische stijl is gebouwd in een kloof. Met een diepe afgrond – de brug rijst 50 meter op uit de diepte – en een waterval als decor, had het zo mee kunnen doen in de Lord of the Rings-filmtrilogie.
Las Lajas

Maagd Maria

Las Lajas in de huidige vorm staat er pas sinds 1949, maar de plek waar de basiliek is gebouwd, is als sinds 1754 een bedevaartsoord. Het verhaal gaat dat in dat jaar een moeder met haar doofstomme dochter in de kloof schuilde voor onweer. Toen het onweer het silhouet van de Maagd Maria op een rots toonde, begon de dochter voor het eerst te praten. Het kapelletje dat ter ere van dat wonder werd gebouwd is inmiddels uitgegroeid tot Las Lajas, nabij het plaatsje Ipiales. De afbeelding op de steen is nog altijd zichtbaar.