Boyaca: natuur als van een ansichtkaart

Boyaca: natuur als van een ansichtkaart

Ten noorden van Bogota ligt de provincie Boyaca, een prachtig gebied met groene bergen, schilderachtige meren en geschiedkundige rijkdom.

Hoe druk Bogota ook is, zodra je door de tolpoortjes de stad verlaat in noordelijke richting, heb je opeens het rijk voor je alleen. Pas na een uur of twee rijden doemt er pas weer een stad van redelijke omvang op: Tunja. Al noemen Colombianen het met 150.000 inwoners gewoon een dorp.

De wegen buiten Bogota zijn opvallend goed. Hoewel we geen haast hebben, kun je op de meeste stukken behoorlijk doorrijden. Ons doel voor vandaag is Paipa en we zullen de 180 kilometer, met tussenstops een nog een flinke rit door Bogota in drie uurtjes klaren.

Puente Boyaca

De eerste stop langs snelweg 55 is bij de Sisga-dam. Hier kun je even de benen strekken met uitzicht over het prachtige Sisga natuurgebied. Via de gehuchtjes Chocontá en Villapinzon en Ventaquemada (vrij te vertalen als ‘verbrande verkoopwaar’) staat stop nummer twee op het programma: Puente Boyaca.  Dit witte bruggetje van Boyaca is van grote historische waarde. Hier vocht Colombia namelijk voor zijn onafhankelijkheid van de Spaanse overheersers. Op 7 augustus 1819 was die onafhankelijkheid een feit. Verschillende monumenten bij Puente Boyaca memoreren aan de belangrijkste personages in de strijd.

Van Puente Boyaca is het niet ver meer van Tunja. Onderweg krijg je naast prachtige vergezichten ook een kijkje in het leven van een gemiddelde Colombiaan voorgeschoteld. Boertjes in poncho verkopen groente langs de weg, een stel vrienden drinkt biertjes in het plaatselijke barretje en een jongedame stapt met schoon gewassen haren uit de geïmproviseerde douche in de achtertuin.

Tunja

Tunja is een niet erg aanlokkelijke provinciestad als je hem met de auto doorkruist. Toch heeft de koloniale stad (gesticht in 1539) wel wat te bieden. Het telt een paar koloniale kerken en een mooi centraal plein. Op 2.820 meter hoogte gelegen is het er wel fris en vaak regenachtig.

Paipa

Na Tunja zijn we in een uurtje op onze eindbestemming: Paipa. Paipa staat bekend om zijn thermale bronnen. Het is een populair uitstapje voor veel Bogotanen, omdat je in het warme geneeskrachtige water heerlijk kunt ontspannen. Op het centrale meer van Paipa wordt veel aan watersport gedaan, waaronder waterskiën en je kunt eromheen prachtige wandelingen maken.

Villa de Leyva

In plaats van bij Tunja rechtdoor, hadden we ook linksaf kunnen slaan naar Villa de Leyva. Het koloniale dorpje is opgenomen in heel wat georganiseerde reizen, omdat het die typische Colombiaanse sfeer uitstraalt. Het 120 bij 120 meter centrale plein is het grootste van het land en door de nauwe straatjes van het dorpje kun je heerlijk struinen. Villa de Leyva biedt bovendien veel outdoor-activiteiten. Het ligt op een aangename 2.140 meter hoogte, waarbij het klimaat ideaal is voor mens en dier. Als je hier geen kolibrie spot, dan weten wij het niet meer.