Colombiaanse Feestdagen: Een Gids voor de Nationale Feestdagen in Colombia (2024)

Colombiaanse Feestdagen: Een Gids voor de Nationale Feestdagen in Colombia (2024)

Reizen naar Colombia en meer willen weten over de Colombiaanse feestdagen? Dan ben je hier op de juiste plek. Colombia, met zijn rijke culturele tradities en levendige feestdagen, biedt bezoekers een unieke kijk in zijn nationale trots en vieringen.

Belangrijke Tips voor Reizen Tijdens Feestdagen

  • Plan Vooruit: Veel attracties kunnen gesloten zijn of juist erg druk tijdens nationale feestdagen. Check van tevoren of bezienswaardigheden open zijn.
  • Vervoer: Openbaar vervoer kan op feestdagen minder frequent rijden, dus plan extra reistijd in.
  • Accommodatie: Boek je verblijf ruim van tevoren als je tijdens grote feestdagen zoals Onafhankelijkheidsdag of Kerst in Colombia bent.

Nationale Feestdagen in Colombia

Hieronder bespreek ik enkele van de belangrijkste feestdagen in Colombia en geef ik tips over wat je kunt verwachten als je tijdens deze dagen het land bezoekt.

Nieuwjaarsdag - 1 januari

image Nieuwjaarsdag, of ‘Día de Año Nuevo’, wordt in Colombia groots gevierd met vuurwerk, dans en muziek. Het is een nationale feestdag waarop Colombianen bij elkaar komen om het nieuwe jaar te vieren. Grote steden zoals Bogotá, Medellín en Cartagena organiseren spectaculaire vuurwerkshows die duizenden toeschouwers trekken. Vele Colombianen volgen ook traditionele gebruiken zoals het eten van 12 druiven bij elke klokslag om middernacht voor geluk in de komende 12 maanden, en het rondlopen met een koffer om een reisrijk jaar te wensen. De festiviteiten gaan vaak door tot in de vroege uurtjes, met straatfeesten en familiebijeenkomsten. Houd er rekening mee dat veel winkels en diensten gesloten zijn, maar toeristische gebieden en grote hotels bieden vaak speciale nieuwjaarsevenementen aan.

Driekoningen - 6 januari

image Driekoningen, lokaal bekend als ‘Epifanía del Señor’ of ‘Día de los Reyes Magos’, is een belangrijke feestdag in Colombia die het einde markeert van de kerstperiode. Op deze dag vieren Colombianen de komst van de Drie Wijzen die geschenken brachten aan het kindje Jezus. In veel steden en dorpen worden parades en culturele evenementen gehouden, waar kinderen vaak de hoofdrol spelen. Families komen samen om ‘Rosca de Reyes’ te eten, een traditionele zoete broodkrans met een verborgen figuurtje binnenin. Wie het figuurtje vindt, wordt geacht geluk te hebben in het nieuwe jaar en moet de feestelijkheden van volgend jaar organiseren. Deze dag is vooral significant in kleinere gemeenschappen waar traditionele waarden sterk worden gekoesterd, en het biedt een unieke gelegenheid voor toeristen om de diepe culturele wortels van Colombia te ervaren.

Dag van de Arbeid - 1 mei

Dag van de Arbeid, bekend als ‘Día del Trabajo’ in Colombia, is een nationale feestdag waarop werk en werknemers worden geëerd. Over het hele land hebben werknemers vrij, en de dag wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan publieke evenementen, waaronder parades, concerten en demonstraties. Deze evenementen worden vaak georganiseerd door vakbonden en sociale groepen om aandacht te vragen voor arbeidsrechten en sociale rechtvaardigheid. Voor toeristen biedt deze dag een unieke kans om de politieke en culturele hartslag van Colombia te ervaren, met levendige bijeenkomsten en krachtige toespraken in grote steden zoals Bogotá, Medellín en Cali. De sfeer is meestal energiek en biedt veel fotomomenten en de kans om lokale gemeenschappen en hun zorgen van dichtbij te observeren.

Onafhankelijkheidsdag - 20 juli

image Onafhankelijkheidsdag, of ‘Día de la Independencia’, is een van de belangrijkste nationale feestdagen in Colombia en herdenkt de dag in 1810 waarop Colombia zijn onafhankelijkheid van Spanje verklaarde. De vieringen zijn landelijk en omvatten uitgebreide parades, volksmuziek, dansvoorstellingen, en vuurwerkshows. Bogotá, als de hoofdstad, ziet enkele van de grootste en meest spectaculaire evenementen, inclusief een militaire parade met deelname van de president van Colombia en andere hoge officieren. Andere steden zoals Cartagena en Medellín vieren met hun eigen lokale festiviteiten die de culturele diversiteit en het patriottisme van het land tonen. Voor bezoekers is dit een uitstekende tijd om de rijke geschiedenis en de bruisende cultuur van Colombia te ervaren, terwijl ze zich onderdompelen in de festiviteiten die variëren van traditionele dansen tot moderne concerten, waardoor een boeiende mix van oud en nieuw ontstaat.

Slag bij Boyacá - 7 augustus

image De Slag bij Boyacá, een nationale feestdag in Colombia, herdenkt de cruciale overwinning op 7 augustus 1819 die een sleutelrol speelde in de onafhankelijkheid van Colombia van Spanje. Deze dag wordt gevierd met een reeks patriottische evenementen, waaronder officiële ceremonies en militaire parades, met name in Boyacá waar de daadwerkelijke slag plaatsvond. In Bogotá en andere grote steden worden kransen gelegd bij monumenten van Simón Bolívar, de bevrijdingsheld, en zijn er schoolparades en culturele presentaties die de geschiedenis en het erfgoed van Colombia belichten. Deze dag biedt toeristen de kans om getuige te zijn van traditionele klederdracht, militaire demonstraties en het diepgewortelde nationalisme dat nog steeds resoneert binnen de Colombiaanse gemeenschap. Het bijwonen van deze vieringen kan bezoekers een dieper begrip geven van de Colombiaanse geschiedenis en de trots die Colombianen voelen voor hun vrijheidsstrijd.

Kerstmis - 25 december

image Kerstmis is een van de meest geliefde tijden van het jaar in Colombia, een land met een sterke katholieke traditie. De viering begint al vroeg in december met de Dag van de Kleine Kaarsjes, waarop Colombianen kaarsen aansteken ter ere van de Maagd Maria en het naderende kerstseizoen. Op kerstavond, bekend als ‘Nochebuena’, komen families samen voor een uitgebreid diner dat vaak lechona, tamales en andere traditionele gerechten bevat. Middernachtmis, of ‘Misa de Gallo’, is een belangrijke religieuze ceremonie die door velen wordt bijgewoond. Steden zoals Medellín worden beroemd om hun uitbundige kerstlichtjes en versieringen, vooral tijdens het Festival van de Lichten, wat een prachtige ervaring biedt voor zowel lokale bewoners als toeristen. De unieke kersttradities, zoals de novenas, negen dagen van familiegebeden en liedjes voor kerst, bieden bezoekers een warme en gastvrije inzicht in de culturele en spirituele vieringen van Colombia.

Volledige lijst van feestdagen

Hieronder vind je een volledige lijst van de Colombiaanse feestdagen, met aan aanbeveling voor de plek waar je het beste kan zijn om de feestdag mee te maken.

DatumNederlandse NaamColombiaanse NaamBeste Plek om te Zijn
1 januariNieuwjaarsdagDía de Año NuevoCartagena, voor levendige straatfeesten
6 januariDriekoningenEpifanía del SeñorBogotá, voor culturele evenementen
19 maartSint JozefdagDía de San JoséMedellín, voor familiegerichte activiteiten
Variabel (eind februari)Carnaval van BarranquillaCarnaval de BarranquillaBarranquilla, voor kleurrijke carnavalsparades
Variabel (17 april 2025)Witte DonderdagJueves SantoPopayán, bekend om religieuze processies
Variabel (18 april 2025)Goede VrijdagViernes SantoMompox, bekend om zijn plechtige rituelen
1 meiDag van de ArbeidDía del TrabajoElke grote stad voor arbeidsparades
Variabel (29 mei 2025)HemelvaartsdagDía de la Ascensión del SeñorElke grote stad voor religieuze diensten
Variabel (19 juni 2025)SacramentsdagCorpus ChristiBogotá, voor speciale missen
Variabel (27 juni 2025)Heilig HartSagrado CorazónCali, voor lokale festiviteiten
20 juliOnafhankelijkheidsdagDía de la IndependenciaBogotá, voor nationale parades
Variabel (eerste week augustus)Bloemenfestival in MedellínFeria de las FloresMedellín, voor bloemenparades en kunstshows
7 augustusSlag bij BoyacáBatalla de BoyacáBoyacá, voor historische reconstructies
15 augustusMaria TenhemelopnemingLa Asunción de la VirgenElke grote stad, vooral in kerken
12 oktoberDag van de RassenDía de la RazaBarranquilla, voor culturele evenementen
1 novemberAllerheiligenDía de Todos los SantosMompox, voor unieke begraafplaatsbezoeken
11 novemberOnafhankelijkheidsdag CartagenaIndependencia de CartagenaCartagena, voor stadsbrede vieringen
8 decemberOnbevlekte OntvangenisInmaculada ConcepciónElke stad, maar vooral in Bogotá
25 decemberKerstmisNavidadMedellín, voor de beroemde lichtshows

Feestdagen die Mooi Zijn om te Bezoeken

Carnaval van Barranquilla

image

Het Carnaval van Barranquilla, gehouden in de stad Barranquilla, is een van de grootste en meest kleurrijke culturele feesten in Colombia en staat bekend om zijn spektakel en levendigheid. Dit feest, dat plaatsvindt in de vier dagen voorafgaand aan Aswoensdag, trekt bezoekers van over de hele wereld met zijn uitbundige parades, ingewikkelde kostuums en een overweldigende mix van muzikale stijlen, waaronder cumbia, salsa, en reggaeton.

Wanneer te komen: Bezoekers worden aangeraden om minstens een week voor het begin van het carnaval in Barranquilla aan te komen om deel te nemen aan de pre-carnaval festiviteiten en evenementen, zoals de kroning van de Carnavalskoningin en de Battle of the Flowers Parade.

Waar te verblijven: Overnachtingsmogelijkheden in Barranquilla variëren van luxe hotels tot gezellige hostels. Het is essentieel om vroegtijdig te boeken omdat de stad snel volloopt met zowel nationale als internationale toeristen.

Tips:

  • Draag comfortabele kleding en bescherming tegen de zon, aangezien de meeste evenementen buiten plaatsvinden.
  • Neem deel aan de lokale dansen en muziek; Carnaval is een interactieve ervaring waarbij deelnemen aan de festiviteiten wordt aangemoedigd.
  • Wees voorbereid op grote menigten en gebruik officiële taxi’s of openbaar vervoer om je te verplaatsen.

Bloemenfestival in Medellín

image Het Bloemenfestival in Medellín, officieel bekend als “Feria de las Flores”, vindt plaats in de eerste week van augustus en is een van de meest picturale evenementen in Colombia. Deze viering toont de rijke bloemencultuur van de regio en omvat evenementen zoals de Silleteros Parade, waarin lokale bloemenkwekers (silleteros) enorme, kunstig versierde bloemenarrangementen dragen.

Wanneer te komen: Om volop te genieten van het festival is het aan te raden om enkele dagen voor de start van het festival aan te komen. Dit geeft bezoekers de kans om deel te nemen aan voorbereidende evenementen en de stad te verkennen.

Waar te verblijven: Medellín biedt een breed scala aan accommodaties, van high-end hotels in El Poblado tot budgetvriendelijke hostels in Laureles. Net als bij het Carnaval van Barranquilla, is het aan te raden om je verblijf vroeg te boeken.

Tips:

  • Bezoek de botanische tuinen van Medellín, waar tijdens het festival speciale exposities worden gehouden.
  • Plan je bezoek zo dat je de Silleteros Parade niet mist, het hoogtepunt van het festival.
  • Maak gebruik van de Metro van Medellín, een efficiënte en veilige manier om door de stad te reizen tijdens het drukke festival.
  • Verken ook andere culturele evenementen die tijdens het festival plaatsvinden, waaronder concerten, kunsttentoonstellingen en culinaire markten.

Deze gids voor de Colombiaanse feestdagen biedt je een overzicht van wat je kunt verwachten als je deze speciale dagen in Colombia doorbrengt. Of je nu komt voor de festiviteiten of de rustigere momenten zoekt, elk van deze dagen biedt een unieke ervaring die je reis verrijkt.