Op vakantie naar Colombia? Laat je drone maar thuis!

Als er één land geschikt is om er prachtige plaatjes vanuit de lucht te schieten, dan is het Colombia wel. Maar helaas, Colombia heeft waarschijnlijk de strengste drone-regulering ter wereld.
Om een drone in Colombia te mogen vliegen, ook als particulier, moet je voldoen aan een kwartet vereisten. Ze zijn stuk voor stuk zo absurd dat in de praktijk alleen professionele drone-vliegers (met heel veel doorzettingsvermogen) met hun vliegende object aan de slag kunnen. En dat lijkt precies wat de overheid wil. Drones kunnen bij verkeerd gebruik leiden tot onveilige situaties, dus ze behoren alleen in handen van professionals, is de gedachte.
Zo is er om een drone te mogen vliegen een trainingscursus verplicht bij de Aeronáutica Civil, de nationale luchtvaartdienst. Als toerist ga je die sowieso niet volgen en bij navraag bij de scholen die een dergelijke cursus geven, blijkt dat je minimaal 5.000 euro kwijt bent. Oeps. Al zou je daartoe bereid zijn, dan is een verzekering verplicht als je een drone wilt vliegen. En die verzekeringen schijnen er niet of nauwelijks te zijn. Als je aan beide voorgaande eisen zou voldoen, dan volgt struikelblok nummer drie: je moet altijd contact hebben met de luchtverkeersleiding van een vliegveld. Daarvoor heb je een radiocommunicatiesysteem nodig dat minimaal 5 kilometer bereik heeft. Want zover moet je je buiten een vliegveld begeven, wil je veilig kunnen vliegen met je drone. Volstrekt logisch overigens, want met je drone wil je een landend op opstijgend vliegtuig niet hinderen.
Check, check, check? Dan blijft er nog één horde over. Je moet 15 dagen voorafgaand aan je drone-vlucht een vluchtplan indienen bij de Aeronáutica Civil.
Een drone wat is dat?
Een drone is van oorsprong een onbemand vliegtuigje dat wordt ingezet voor militaire doeleinden. De drone wordt op afstand bestuurd, waardoor er – bijvoorbeeld bij gevaarlijke missies – geen mensenleven in het geding is. Sinds een paar jaar is de consumentenvariant van de drone – een op afstand bestuurbaar vliegend ‘helicopertje’ – steeds populairder aan het worden. Voor relatief kleine bedragen – een drone van goede kwaliteit begint bij 800 euro, inclusief hoge kwaliteit camera – kun je al de meest prachtige video’s vanuit de lucht maken. Ideaal dus om unieke video’s te maken van je vakantiebestemming.
In de praktijk
Colombiablog is niet in het bezit van een drone, dus heeft geen praktijkervaring met het vliegen van eentje. Vorig jaar zagen we wel een paar amateurs oefenen met drones op een grasveldje bij een restaurant een uurtje buiten Bogota. Ze werden niet geboeid afgevoerd, maar ze deden het dan ook buiten het zicht van de sterke arm der wet. Wat er precies gebeurt als je een drone bestuurt en je wordt wel opgemerkt door de autoriteiten is niet bekend. Voor de hand ligt dat je als niets vermoedende toerist wat makkelijker de dans ontspringt dan wanneer je als professional een gelikte video aan het maken bent. Een rondje online op verschillende fora – reddit, TripAdvisor – geeft antwoorden als deze. “De restricities zijn bedoeld voor commerciële vluchten […].Wat betreft recreatief vliegen, is het geen probleem op het platteland, zolang het maar niet de gebruikelijke ‘no-no’ gebieden is (vliegvelden, militair gebied, nationale parken). Je mag niet vliegen in de stad […].
Mee aan boord
Er zijn ook opmerkingen te vinden over het vervoeren van de drone in je (hand)bagage. Zo wordt gesuggereerd dat bepaald luchtvaartmaatschappijen drones aan boord weigeren. Op de website van Latam Airlines kun je lezen dat elektrische skateboards verboden zijn omdat ze voorzien zijn van sterke lithium-ion batterijen. Een elektrisch skateboard is danwel geen drone, maar het geeft wel aan dat vliegmaatschappijen de regulering continu aanpassen aan de laatste stand der techniek.
Accu
De meeste airlines laten drones echter gewoon toe. Let wel op hoe je de accu’s vervoert (meestal mag dat alleen als ruimbagage) en of er een limiet aan het aantal zit dat je mee mag nemen. Ben je van plan een drone mee te nemen, vraag dus vooraf naar de voorwaarden van het de maatschappij en print deze ook uit als bewijs, mocht er op de luchthaven alsnog een probleem ontstaan.
Douane
Als laatste punt van aandacht geldt nog de douane. Er zijn geen voorvallen bekend van douane-beambten die moeilijk doen bij het binnenbrengen van drones het land in. Op een forum werd de volgende vraag gesteld: “Ik wil mijn drone meenemen naar Colombia. Heb ik nog een vorm van autorisatie nodig om aan de douane te kunnen overleggen?” De reactie daarop van een ander forumlid was: “Neen. Ze keken bij mij een beetje raar, maar dat was alles.”
De drone-regulering in Colombia is ontzettend streng. Maar dat weerhoudt ‘drone-piloten’ er blijkbaar niet van toch een vlucht te maken. Het leidt tot video’s als deze: