Een reis in een reis: het Ayahuasca-ritueel in Colombia

Een reis in een reis: het Ayahuasca-ritueel in Colombia

Colombiablog verandert even in ‘Spuiten en slikken op reis’ want dit artikel gaat over drugs. Althans, als je het onderwerp van deze blog –  Ayahuasca – googled dan kom je op de website van verslavingsinstituut Jellinek terecht.  Jellinek zegt over Ayahuasca:

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Een bijnaam is ‘la purga’ omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Sommigen zien de Purga als een geestelijke en lichamelijke reiniging (1).

‘Bitter’, ‘overgeven’ en ‘diarree’ in één zin. Dat lijkt geen middel dat je voor je plezier neemt. Ayahuasca is dan ook geen party-drug, maar maakt onderdeel uit van het Ayahuasca-ritueel. En dat kun je ondergaan in het zuiden van Colombia. De definitie van het Jellinek gaat immers nog even verder:

Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel; andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in magisch-religieuze rituelen. Ze zien het drankje als het belangrijkste medicijn van het oerwoud.

Putumayo

Het epi-centrum van de Colombiaanse Ayahuasca-rituelen schijnt Putumayo te zijn. Dat is het gebied ten oosten van Pasto waar de Amazone begint. Een busreis van 22 uur vanuit Bogota brengt je daar, of je pakt het vliegtuig naar Pasto om vanuit daar door te reizen. Het Ayahuasca-ritueel wordt gegeven door een sjamaan. Dat is een toverpriester, of ook wel medicijnman genoemd. Een iets vriendelijker benaming is wellicht ‘natuurgenezer’, omdat het Ayahuasca-drankje wordt gemaakt van twee verschillende planten.  Wie het middel inneemt krijgt spirituele ervaringen en bovendien heeft het – als we in de wijsheid van verschillende inheemse volken geloven –  een therapeutisch effect. Jellinek geeft meer duidelijkheid wat Ayahuasca precies doet:

Ayahuasca veroorzaakt in de juiste dosering een sterke roes met visuele hallucinaties. Men ziet felgekleurde en snelbewegende beelden. Gebruikers krijgen soms religieuze, mystieke ervaringen en contacten met vreemde wezens. Soms zijn er egoverstoringen. Gebruikers zien niet alleen dieren maar denken soms ook dat ze een dier zijn. Ook kan een verdieping van inzichten optreden. In het begin zijn de effecten erg onplezierig. Je wordt misselijk, duizelig, gaat heftig transpireren en moet overgeven. Daarna beginnen de hallucinaties die afhankelijk van de dosering 2 tot 6 uur aanhouden. De na-effecten kunnen nog eens 8 uur duren.

Hoe regel je een Ayahuasca-ritueel?

Reisorganisatie Olaf Reizen biedt het aan. Verder zijn er online verschillende organisaties te vinden die je verder kunnen helpen. Colombiablog heeft het Ayahuasca-ritueel nog nooit in de praktijk ondervonden – en heeft er dus ook geen ervaring met deze organisaties – maar wellicht helpt het je op pad.

Meer weten? Lees ook:

Artikel van The Daily Beast – 24/08/2014
Artikel Trouw – 17/06/2011

Beeld: Flickr.com: Jaïro Galvis Henao