Hoeveel geld heb je nodig om goed te kunnen leven in Colombia?

Hoeveel geld heb je nodig om goed te kunnen leven in Colombia?

Recent kreeg Colombiablog.nl een lezersvraag binnen van Mario. Hij vroeg hoeveel geld er nodig is om goed te kunnen leven in Colombia. Een eenduidig antwoord is niet te geven, maar laten we eens kijken wat er mogelijk is aan de hand van een paar kostenplaatjes.

Kostenplaatje 1: een familie in de grote stad

Bogotá en Medellin zijn populaire steden voor expats. Er is namelijk genoeg te doen op zakelijk en cultureel gebied en Medellin is met z’n aangename klimaat ook erg in trek bij (Amerikaanse) pensionado’s. De prijzen in de steden liggen – net als in de rest van de wereld – wel een stuk hoger dan op het platteland. Om precies een idee te krijgen wat een woning kost die voldoet aan jouw voorkeuren, kun je het best eens rondkijken op vastgoedwebsites als Finca Raiz en Metro Cuadrado. Een 260 vierkante meter groot appartement in de gegoede Bogotaanse wijk La Cabrera kost je 10 miljoen pesos per maand aan huur; ofwel ongeveer 3.000 euro, leert een snelle zoektocht. In New York of Europese hoofdsteden een schijntje voor dat oppervlak, dus als je een dergelijk bedrag te besteden hebt, kun je je lol op. Een ander appartement in La Cabrera is 270 vierkante meter en kost omgerekend 3.600 euro. Topper is een 386 vierkante meter groot appartement in de hoofdstedelijk wijk Usaquén; ook voor 3.600 euro per maand kun je erin. De hoogte van de huur is belangrijke mate afhankelijk van de wijk waar je huurt. In Colombia is elke wijk ingedeeld in een niveau, een ‘strato’. Er zijn 6 strato’s; strato 1 is een wijk waar slechte voorzieningen zijn en waar de armsten wonen. Strato 6 is echt een rijkenwijk. Je betaalt naast een hogere huur daar ook veel meer voor je voorzieningen. Een internetaansluiting is in strato 6 bijvoorbeeld veel duurder dan in een lager strato. De meeste expats wonen in strato 5 of 6. Vergelijk strato 6 met de grachtengordel in Amsterdam en strato 5 met een prima Nederlandse woonwijk met grote, dure huizen. Strato 4 is meer voor de middenklasse. Een koopappartement in strato 4 – nog altijd een goede zone – kost je ongeveer 170.000 tot 200.000 euro voor 120 vierkante meter. Huurprijzen zijn dan 700 tot 1.000 euro in de maand.

Onderwijs

Hoewel een woning huren dus nog wel meevalt als gezin – waar vind je in Amsterdam een prima woning van 120 vierkante meter voor 1.000 euro per maand? – wordt dat ruimschoots gecompenseerd door het extreem dure onderwijs. Je kunt je kind natuurlijk naar een budgetvriendelijke openbare school sturen, maar daar is het onderwijsniveau naar Europese begrippen ver onder peil. Scholen die wel een Europees niveau bieden zijn altijd privéscholen. Daar zijn er tientallen van in Bogotá en ook in Medellin. De betere privé scholen beginnen bij 600 euro per maand per kind – van 4 tot 17 jaar – maar 900 euro per maand of meer per kind per maand wordt ook betaald. Je kind krijgt dan tweetalig onderwijs van goed aangeschreven (internationale) leraren in een klas van circa 15 kinderen.

Kom je met twee schoolgaande kinderen naar Bogotá en wil je in een luxe expatwijk wonen in een ruime woning, reken dan dus op minimaal 2.000 euro huur per maand en minimaal 1.200 euro aan onderwijs voor je koters. De teller staat dan wel al op bijna 3.500 euro per maand. En dan moet je nog eten en de overige belangrijke zaken in het leven betalen. Kortom, de kosten voor een comfortabel leven in Bogotá met je familie (met kids): vanaf 4.000 euro per maand. Wil je dan nog een fulltime nanny, huishoudster of zelfs chauffeur erbij, reken dan op iets van 300 euro per maand per gewenste ‘dienst’. Dat is dan wel weer relatief goedkoop. Onder goedbetaalde expats is een privé-chauffeur overigens helemaal niet zo gek. Vooral Amerikanen lijken er van te smullen.

Lees ook: Ik vertrek! Emigreren naar Colombia. Hoe gaat dat in z’n werk?

Kostenplaatje 2: rentenieren op het platteland

Naar het schijnt kun je op het Colombiaanse platteland voor 25.000 euro een flink stuk land kopen. Genoeg om een huisje op te laten bouwen  in de zeëen van groen. Wie liever kant en klaar koopt kan – afhankelijk van de regio – voor circa 200.000 euro leven als god in Frankrijk…eh, Colombia. Voor de exacte prijzen die passen bij je voorkeuren kijk je weer op Finca Raiz en Metro Cuadrado. Op het platteland zijn de voorzieningen over het algemeen karig, dus wie als gepensioneerde afhankelijk is van frequente medische zorg, kan maar beter in de buurt van de grote stad wonen. Zeker in steden als Bogotá en Medellin zijn uitstekende specialisten te vinden. De zorgverzekering is in Colombia over het algemeen ook goedkoper dan in Nederland, al moet je soms dan wel wat uit eigen zak bijbetalen. Medische zorg is echter goedkoper. Op het platteland zijn de kosten voor het levensonderhoud vaak bijzonder laag. Zeker voor wie zich beperkt tot een dieet van lokale groenten en fruit.

Kostenplaatje 3: de budget-avonturier

Echt spotgoedkoop leven in Colombia kan ook. Dan moet je wel avontuurlijk ingesteld zijn en bereid zijn om met huisgenoten te leven of in een simpel onderkomen. Nota bene; het minimumloon in Colombia is nog geen 250 euro per maand. Er van zulke bedragen – 200 tot 300 euro per maand – moeten helaas miljoenen Colombianen van rondkomen. Dus dat moet als avonturier ook kunnen. Bereid je dan wel voor op een leven in de meest basale omstandigheden.

Echter, een avontuurlijke eenling die naar Colombia komt en niet al te hoge eisen stelt aan zijn onderkomen, kan zich waarschijnlijk voor 1.000 – 1.250 euro in de maand best redelijk redden. Want kijk ook maar eens naar de kostenoverzichten van websites als Expatistan en Nomadlist. Daar kun je een tabel vinden met de huidige prijzen van tal van goederen in Colombiaanse steden. Volgens Expatistan betaal je iets meer dan 850 euro huur voor een appartement van 85 m2 in een dure wijk in de hoofdstad. In een normale wijk – dat is natuurlijk een breed begrip – ben je 440 euro kwijt voor een evengrote woning.