Ontdek de Minder Bekende Festivals van Colombia

Ontdek de Minder Bekende Festivals van Colombia

Colombia staat wereldwijd bekend om zijn Carnaval en Bloemenfestival, maar het land heeft veel meer te bieden als het gaat om unieke culturele vieringen. In deze blog ontdekken we enkele van de minder bekende festivals die diep geworteld zijn in de Colombiaanse tradities en die een authentieke ervaring bieden aan diegenen die het echte Colombia willen beleven.

Festival de Luces in Villa de Leyva

Elk jaar in december transformeert het pittoreske koloniale stadje Villa de Leyva in een adembenemende lichtzee tijdens het Festival de Luces. Dit festival, dat het begin van de kerstperiode markeert, trekt bezoekers van over de hele wereld met zijn spectaculaire vuurwerkshows en de duizenden kaarsen die elk hoekje van de stad verlichten. Het historische plein wordt het epicentrum van festiviteiten waar kaarslicht samensmelt met de architectuur om een magische sfeer te creëren. Festival de Luces in Villa de Leyva Praktische Tips voor Bezoekers

  1. Accommodatie: Boek uw accommodatie ruim van tevoren, aangezien het festival veel toeristen aantrekt en de beste plekken snel volgeboekt kunnen zijn. Overweeg een verblijf in een van de charmante boutique hotels of koloniale huizen die veelal uitkijken over het centrale plein.
  2. Transport: Villa de Leyva ligt op ongeveer drie uur rijden van Bogotá. Er zijn regelmatige busdiensten beschikbaar die u rechtstreeks naar het stadje brengen. Als u meer vrijheid wilt tijdens uw verblijf, kunt u overwegen een auto te huren.
  3. Kleding: December kan fris zijn, vooral ’s avonds, dus het is aan te raden warme kleding mee te nemen. Comfortabele schoenen zijn ook een must, aangezien u waarschijnlijk veel zult wandelen op de geplaveide straten.
  4. Programma: Check het programma van het festival vooraf om geen enkele belangrijke gebeurtenis te missen. De hoogtepunten, zoals het hoofdvuurwerk en de kaarsenceremonie, vinden meestal plaats op het grote plein, maar er zijn ook kleinere evenementen en optredens in de omliggende straten.
  5. Lokale gerechten: Probeer enkele lokale delicatessen die verkrijgbaar zijn bij de vele straatstalletjes. Populaire gerechten zijn arepas, empanadas, en warme chocolademelk die perfect samengaat met de koude avonden.

Dit festival biedt niet alleen een visueel spektakel, maar ook een kans om de lokale cultuur en gemeenschap diep te ervaren. Of u nu komt voor de foto’s of om deel te nemen aan de feestelijkheden, het Festival de Luces in Villa de Leyva belooft een onvergetelijke ervaring te zijn.

La Feria de Bucaramanga

La Feria de Bucaramanga

Elk jaar in september wordt Bucaramanga, de bruisende hoofdstad van het departement Santander, het toneel van La Feria de Bucaramanga. Dit veelzijdige festival viert de culturele en economische rijkdom van de regio met een scala aan activiteiten die zowel locals als toeristen aantrekken. Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan evenementen, waaronder schoonheidswedstrijden, waar lokale schoonheden strijden om de felbegeerde titel, en paardenparades die de rijke equine traditie van de regio uitlichten.

Praktische Tips voor Bezoekers

  1. Accommodatie: Zorg ervoor dat je ruim van tevoren je verblijf boekt, aangezien hotels snel vol kunnen raken gedurende de feestperiode. Overweeg een hotel dicht bij het centrum om gemakkelijk toegang te hebben tot evenementlocaties.
  2. Vervoer: Bucaramanga heeft een compact stadscentrum, wat het makkelijk maakt om de meeste evenementlocaties te voet of per openbaar vervoer te bereiken. Tijdens het festival zijn er vaak extra busdiensten om de toegenomen vraag aan te kunnen.
  3. Kleding: Aangezien het festival plaatsvindt in september, wat meestal een gematigd klimaat betekent, is het raadzaam om zowel lichte kleding voor overdag als een jas voor de koelere avonduren mee te nemen.
  4. Programma: Raadpleeg het officiële schema van La Feria de Bucaramanga om je dagen te plannen. Naast de hoofdevenementen zijn er vaak kleinere, lokale activiteiten die een unieke culturele ervaring bieden.
  5. Culinair genieten: De regio is bekend om zijn culinaire diversiteit, dus mis de kans niet om lokale gerechten zoals ‘hormigas culonas’ (gebakken mieren), ‘arepas santandereanas’, en ‘mogolla chicharrona’ te proeven bij een van de vele voedselkramen op het festival.
  6. Desfile de las Flores: Mis niet het hoogtepunt van het festival, de ‘Desfile de las Flores’. Dit is een parade waarbij deelnemers indrukwekkende bloemenarrangementen dragen en tonen. Dit kleurrijke spektakel weerspiegelt de creativiteit en de geest van de gemeenschap van Bucaramanga.

La Feria de Bucaramanga is niet alleen een feest van schoonheid en cultuur, maar ook een uitstekende kans om de dynamiek en gastvrijheid van Santander te ervaren. Of je nu geïnteresseerd bent in de traditionele kunsten, lokale muziek of gewoon het samenzijn met de gemeenschap, dit festival biedt voor ieder wat wils.​

El Carnaval del Diablo in Riosucio

El Carnaval del Diablo, of het Duivelscarnaval, is niet alleen een festival; het is een levendige uitdrukking van de culturele identiteit en geschiedenis van Riosucio. Elke twee jaar in januari, tijdens de eerste week na Driekoningen, transformeert deze stad in een schouwtoneel waarin de strijd tussen goed en kwaad centraal staat. De inwoners van Riosucio, jong en oud, komen samen om dit spektakel te beleven, waarbij ze zich hullen in extravagante kostuums en maskers die zowel angstaanjagend als betoverend zijn.

La Feria de Bucaramanga

Praktische Tips voor Bezoekers

  1. Accommodatie: Gezien de populariteit van het carnaval is het cruciaal om je accommodatie vroegtijdig te boeken. Vele hotels en gasthuizen in de omgeving kunnen snel volgeboekt zijn vanwege de grote toestroom van bezoekers.
  2. Beste Tijdstip om te Bezoeken: Het carnaval duurt meerdere dagen, maar de meest spectaculaire evenementen, zoals de Grote Parade en het Verbranden van de Duivel, vinden plaats in het weekend. Zorg dat je tegen die tijd in Riosucio bent om niets te missen.
  3. Kleding: Aangezien januari relatief mild is qua temperatuur, is lichte kleding overdag geschikt. Neem voor de avonden een extra laagje mee, aangezien het koeler kan worden. Comfortabele schoenen zijn een must, aangezien je waarschijnlijk veel zal staan en lopen.
  4. Fotografie: Het Carnaval del Diablo is een visueel feest, dus vergeet niet je camera mee te nemen. Echter, vraag altijd om toestemming voordat je foto’s maakt van de deelnemers in kostuum, vooral als het om kinderen gaat.
  5. Deelname aan de Festiviteiten: Bezoekers worden aangemoedigd om deel te nemen aan de festiviteiten. Veel lokale winkels verkopen maskers en eenvoudige kostuums waarmee je gemakkelijk in de feestvreugde kunt opgaan.
  6. Lokale Tradities en Etiquette: Hoewel het een uitbundig feest is, heeft het carnaval diepe wortels in de lokale tradities. Respect voor de culturele gebruiken en deelnemers is essentieel.
  7. Veiligheid: Hoewel het carnaval een familievriendelijk evenement is, is het altijd goed om bewust te zijn van je persoonlijke veiligheid en eigendommen, vooral in drukke gebieden.

El Carnaval del Diablo is meer dan een feest; het is een venster naar de ziel van Riosucio, waar satire, folklore en gemeenschapsgeest samenkomen in een explosie van kleur en creativiteit. Dit festival biedt een unieke kans om de diepere culturele lagen van Colombia te ervaren, verpakt in een spektakel van muziek, dans en theatrale vertoningen.​

Deze minder bekende festivals bieden een diepgaand inzicht in de diverse culturele landschap van Colombia. Ze tonen de creativiteit, gemeenschapszin en tradities die het land rijk is. Een bezoek aan een van deze festivals biedt de kans om deel te nemen aan de vieringen die de Colombiaanse cultuur zo levendig en verwelkomend maken.