Pinnen in Colombia. 2022-update

Pinnen in Colombia. 2022-update

Al eerder schreef Colombiablog.nl over hoe je het best kunt pinnen in Colombia. Door een aantal belangrijke wijzigingen, is het hoog tijd voor een update.

Eerder schreven we dat je het best met je Nederlandse pinpas kon pinnen bij de Citibank (inmiddels Scotiabank Colpatria genaamd). Daar was de maximale opnamelimiet per keer namelijk een tijdje 1,8 miljoen pesos. Anno 2022 lijkt de Canadese Scotiabank – met behoorlijk wat pinautomaten in Colombia – haar limiet te hebben verlaagd naar 0,9 miljoen pesos. Dat is nog altijd een stuk hoger dan andere banken, maar daarmee zijn ze niet meer de beste van de klas.

Limiet van 2 miljoen pesos

Bij Davivienda – haar pinautomaten vind je echt op elke straathoek – is de pinlimiet inmiddels 2 miljoen pesos, maar dat geldt dan weer niet voor elke pinautomaat. Een kwestie van proberen dus. Afhankelijk van de koers zo’n 445 euro (koers februari 2022). Met één keer pinnen en één keer transactiekosten van een paar euro betalen kun je dus een aanzienlijk deel van je vakantie er mee vooruit. Of je moet een gigantische big spender zijn.

Geen geld, geen paniek

Bij Davivienda kun je bovendien Engels als taal selecteren in de pinmachine. Kies voor ‘withdrawals’ en je lopende rekening (dus niet op ‘savings’) en de rest wijst zich vanzelf. Komt er alleen een bonnetje uit het automaat en geen geld? Geen paniek, zolang het bonnetje iets zegt als ‘incompleta’. Er waren dan niet genoeg biljetten in de machine, iets wat vaak voorkomt in Colombia, merkt Colombiablog.nl met regelmaat. Twijfel je toch, check dan zo snel mogelijk je rekening via online bankieren. Een transactie moet gelijk zichtbaar zijn.

Waar en wanneer pinnen?

Je kunt het best pinnen bij een pinautomaat waarvan de deur op slot kan. Of kies voor een veilige locatie zoals in een winkelcentrum. Pin het liefst overdag en let rondom het pinnen even op wie er in je omgeving zijn.