Vliegen naar Colombia: 5 tips

Recent vloog ik voor werk naar Nederland. Er vielen een paar zaken op, die ik graag verpak in 5 handige tips voor als je binnenkort ook van of naar Colombia vliegt.
#1 Ticketprijzen zijn vanafprijzen
Bij het boeken van mijn ticket, via KLM, viel mij op dat de gecommuniceerde prijs voor een retourtje slechts een startprijs is. Het getoonde bedrag is namelijk de prijs op basis van alleen handbagage en zonder het kiezen van je stoel. Beetje flauw van de luchtvaartmaatschappij, want wie vliegt er van Nederland naar Colombia (of vice versa) alleen met handbagage? Voor één ruimbagage-koffer van 23 kilo betaal je ongeveer 70 euro extra. Vooraf je stoel kiezen kost ook een paar tientjes, dus er komt een dikke honderd euro bij. Bij een eerdere boeking was dit nog niet het geval en zat één stuk ruimbagage inbegrepen in de gecommuniceerde ticketprijs. Zoals het hoort.
#2 Uitgestorven El Dorado, propvol Schiphol
Ik vloog dit keer op zaterdagmiddag vanaf Bogotá (El Dorado Airport). Binnen tien minuten na arriveren was ik ingecheckt en door de douane. Wat een rust. Ook in de moderne vertrekhal waren maar weinig mensen te bekennen. Zo begin je je reis heerlijk ontspannen. Bij aankomst op Schiphol was het echter een compleet ander verhaal. De deuren richting de bagagehal waren gesloten en er stond een rij van zeker 2.000 man voor. Elke 5 minuten gingen de deuren even open en een handjevol mensen kon naar binnen. De reden van de vertraging was de geautomatiseerde paspoortcontrole. Daar leg je je paspoort in een scanner, waarna je naar een scherm kijkt; een enorm traag systeem. Sowieso viel mij op dat het op Schiphol steeds drukker wordt en dat bijna elke vlucht helemaal vol zit.
#3 Overstappen soms sneller
Wie met KLM van Bogota naar Amsterdam vliegt, hoeft niet over te stappen. Er is wel een tussenlanding in Cartagena, maar daar kun je in je stoel blijven zitten totdat de nieuwe passagiers aan boord zijn. De laatste keer bedroeg de wachttijd in Cartagena echter 1 uur en 45 minuten. Je zou dus ook via Parijs (met Air France) of Lufthansa (via Frankfurt) kunnen vliegen met een korte overstap. Dan ben je waarschijnlijk net zo snel in Amsterdam, terwijl het ticket vaak goedkoper is. Nadeel is wel dat je je aansluiting kan missen, iets wat met KLM in Cartagena dus niet kan.
#4 Handbagage
Van Amsterdam naar Bogota vloog ik via Parijs. Op papier was er een overstaptijd van 1 uur en 10 minuten. Best kort. Toch bleek ditmaal (en ook vorige reis) dat overstappen in Parijs vlot gaat. Voor de douane geen rijen en van gate naar gate is het een kwartiertje lopen. Bovendien gaat de vlucht van Parijs naar Bogotá vaak iets later weg dan op het ticket aangegeven.
De vlucht van Schiphol van Parijs zat echter helemaal vol (net als bijna alle vluchten die ik recent maakte). Bij KLM en Air France wordt er dan op gewezen dat sommige stukken handbagage dan in het bagageruim moeten. De opbergvakken in de cabine zijn namelijk overvol. Niet iets waar je op zit te wachten op een lange reis. Je handbagage zie je namelijk pas terug op de bagageband. Het is dus slim om vroeg bij de gate te zijn, zodat je voorin de rij staat en er nog ruimte is voor je handbagage. Of reis ‘licht’: laptopje of tablet onder je arm en de rest in je jaszak.
#5 Stoel voorin
Dat haantje de voorste gedrag loont ook bij het uitkiezen van je stoel. Kies als het kan een stoel redelijk voorin het vliegtuig, want dan ben je er snel weer uit. Dat scheelt kostbare tijd bij een snelle overstap, maar ook ben je een stuk sneller door de paspoortcontrole.